Саксофонистът на The Crusaders Уилтън Фелдър почина на 75-годишна възраст

Саксофонистът на The Crusaders Уилтън Фелдър почина на 75-годишна възраст

Вчера на 75-годишна възраст почина саксофонистът на Crusaders Уилтън Фелдър. Новината за смъртта на Фелдър идва година след кончината на пианиста Джо Семпъл, а миналата година през април се простихме и с тромбониста Уейн Хендерсън. Така от четиримата оригинални членове на Crusaders остава жив само барабанистът Несбърт Стикс Хупър.

Първоначално групата, сформирана през 1961 г., се нарича The Jazz Crusaders. Десет години по-късно те правят своя голям комерсиален пробив с албума Pass the Plate и променят името си на The Crusaders. Това е специален момент от историята на формацията, в който получават писмо от Beatles за версията на хита им Eleanor Rigby и са избрани да открият турнето на Rolling Stones.

В средата на 70-те години членовете на The Crusaders работят активно като студийни музиканти. В този период Фелдър свири на бас в студиото на Motown на Западния бряг, допринасяйки за десетки албуми. Фелдър е работил с имена като Дизи Гилеспи, Милт Джаксън, Джони Мичъл, Грант Грийн, Джими Смит и др. Големият музикант участва в успешни заглавия като Sail Away на Ренди Нюмън и Piano Man и Streetlife Serenade на Били Джоел.

Уилтън Фелдър записва дебютния си албум като лидер Bullitt през 1970 г. До 2005 г. той издава общо 9 заглавия. Сред най-успешните му проекти е Secrets от 1985 г., в който участва вокалистът Боби Уомак.