Саксофонистът Чарлз Лойд се обърна към творчеството на Боб Дилън, за да изрази своя протест срещу агресията и разрушението на света, в който живеем

Саксофонистът Чарлз Лойд се обърна към творчеството на Боб Дилън, за да изрази своя протест срещу агресията и разрушението на света, в който живеем

Джаз ветеранът Чарлз Лойд се обърна към творчеството на Боб Дилън, за да отправи своето силно послание. Саксофонистът избра класиката на носителя на Нобелова награда за литература Masters of War („Господари на войната“). За първи път нотите на песента са публикувани през 1963 г. в списанието Broadside, а след това Дилън я включва във втория си студиен албум The Freewheelin' Bob Dylan. Неотдавна вокалистът Кърт Елинг се спря на друга песен на Дилън A Hard Rain’s a-Gonna Fall („Страшен дъжд ще завали“), за да изрази мислите си за състоянието на обществото ни, направило възможен избора на Доналд Тръмп за президент. 

Изпитанията дават нови сили: Кърт Елинг пее Боб Дилън и цитира Ленард Бърнстайн, за да утеши и подкрепи след избора на Доналд Тръмп

Със своята версия на Masters of War Чарлз Лойд обръща специално внимание на деструктивния и агресивен климат на живот по целия свят. Той прави инструментален прочит на пиесата в новия албум на Charles Lloyd & The Marvels, наречен I Long to See You. Проектът беше издаден миналата година oт каталога на компанията Blue Note Records.

В края на ноември по време на концерт в Lobero Theatre в Санта Барбара, Калифорния, Чарлз Лойд представи вокална интерпретация на Masters of War, в която специален гост е американската рок и блус вокалистка Лусинда Уилямс. Тя прави версията още по-сурова и на моменти дори смразяваща. Останалите музиканти, които се включват в изпълнението, са Бил Фризел (китара), Грег Лийз (pedal steel guitar), Рубен Роджърс (бас) и Ерик Харланд (барабани). Концертното изпълнение беше разпространено публично на 20 януари.

По случай представянето на кавърверсията на Masters of War Чарлз Лойд излезе със следното изявление:

Народите са замерят с камъни от хиляди години. Ние преминаваме през периоди на светлина и тъмнина. В живота си съм ставал свидетел на периоди на мир, протест и бунт, които впоследствие се повтарят с мир, протести и още повече бунтове. Фактът, че песента на Боб Дилън Masters of War е написана в началото на 60-те г., а не през последното десетилетие, я прави неподвластна на времето и много уместна в този момент. Сърцето ми се къса, като си помисля, че има поколения от млади хора по целия свят, които растат без да има Мир в живота им. Думите, които Дилън е написал, са лазерен лъч, насочен върху човечеството. Специално тези няколко реда от песента препрочитам вече над 5 десетилетия:

Нека ви задам един въпрос
Толкова ли са ценни парите ви
Ще ви купят ли прошка
Смятате ли, че биха могли
Мисля, че ще откриете това
Когато смъртта вземе своето
Всички пари, които сте спечелили
никога няма да купят обратно душата ви

Светът е навита нагоре опашка на куче - без значение колко пъти сме се опитвали да я изправим, тя си остава навита. Като артисти се стремим да донесем утеха, да повдигнем духа и да вдъхновяваме. Да се обединим чрез звука отвъд ограниченията и да претопим очертанията на границите, които разделят. Най-хубавото нещо е, че като човешки същества, дори и при най-трудните условия, ние сме способни на доброта, състрадание и любов. Проникновение и надежда. Целият живот е едно. Кой знае, може би един ден ще успеем. Продължаваме напред.

На снимката: Чарлз Лойд, източник: фейсбук профила на музиканта