Сайт, филм, ремастерирани албуми и дивиди с концертни изпълнения и интервюта обобщават наследството на Къртис Мейфийлд 60 години след началото на пътя му в музиката

Сайт, филм, ремастерирани албуми и дивиди с концертни изпълнения и интервюта обобщават наследството на Къртис Мейфийлд 60 години след началото на пътя му в музиката

60 години от началото на пътя на Къртис Мейфийлд в музиката, който бе и път на лидерство в общественото развитие, семейството му ще отбележи с редица инициативи, сред които стартирането на документален сайт, публикуването на преработени версии на негови класически албуми, разпространяването на дивиди с откъси от негови концерти и интервюта и заснемането на документален филм. Къртис Мейфийлд е роден през 1942 г. и започва своя път в музиката през 1956 г. Той почина през 1999 г., като в последните години от живота си беше лишен от възможността да твори активно след инцидент по време на концерт през 1990 г., когато го осакати паднал върху него прожектор. „Време е да отпразнуваме неговото наследство и да го представим в нова светлина, да направим така, че той отново да докосне сърцата на хората. Но така, както той би искал това да стане.“ – каза вдовицата на Къртис – Алтейда Мейфийлд.

Вече функционира нов сайт, който документира наследството на Къртис Мейфийлд като певец, автор на песни, продуцент, мултриинструменталист, обществен активист и музикален издател – негов е лейбълът Curtom. Отпечатъкът, който музикантът оставя върху общественото развитгие, е свързан с движението за граждански права на афроамериканците в САЩ, а също и с песни, които ни вдъхват вяра в силите и възможностите ни, като People Get Ready и We’re a Winner. Музиката на Къртис Мейфийлд е символ на желанието за промяна към по-добро и до днес. Неговата песен Keep on Pushing озвучи филма „Селма“, който разказва за движението за граждански права.

Предстои да бъдат издадени ремастерирани версии на някои от класическите албуми на Къртис Мейфийлд, като новата обработка на звука ще бъде направена по оригиналните ленти от звукозаписните сесии. Материалите, някои от които до момента бяха смятани за изгубени, са открити в домашното му студио в Атланта и на други места по света, дори в Южна Африка.

Материалът, събран в документалния филм и дивидито с откъси от концерти и интервюта, цели да покаже истинското лице на Къртис Мейфийлд – велик музикант и скромен човек, преживял много житейски несгоди, разказва вдовицата му Алтейда.

В навечерието на 3 юни, когато е роден Къртис Мейфийлд, семейството му ще пусне на пазара разнообразни сувенири, сред които – тениски и плакати. Музикантът е носител на „Грами“ за цялостен принос и е въведен два пъти – като солов артист и лидер на група, в Залата на славата на рокендрола. Наследството му включва над 1700 песни.

Снимка: curtismayfield.com.