С участници от 13 държави започва Джаз конкурсът в Букурещ. Програмният директор на Джаз ФМ Светослав Николов отново е сред оценяващите

С участници от 13 държави започва Джаз конкурсът в Букурещ. Програмният директор на Джаз ФМ Светослав Николов отново е сред оценяващите

Програмният директор на Джаз ФМ и водещ на сутрешното предаване „Джаз ден“ Светослав Николов отново ще оценява изпълнения на млади музиканти от цял свят в 13-ото издание на Международния младежки джаз конкурс в Букурещ. Той ще се проведе от 11 до 19 май и в него тази година се състезават 15 формации с членове от 13 държави от целия свят.

За първи път на конкурса има българско участие – това са студентите на проф. Христо Йоцов от Националната музикална академия в групата Connections – Виктор Викторов – барабани, Иван Йорданов – саксофон, Светлин Стайков – акустичен бас и Владислав Шопов – китара. Сред другите полуфиналисти са музиканти от САЩ, Австралия, Япония, Франция, Германия, Италия, Люксембург, Полша, Турция, Русия, Украйна и Азербайджан. Участниците изнасят по два концерта – на сцена и в клубна атмосфера.

Техните изпълнения оценява четиричленно жури, в което освен Светослав Николов са и румънският композитор с български корени Петру Стоянов, австралийският пианист и лидер на формация Дан Папирани, който има осем албума в дискографията си и е отличен с множество награди, както и тромпетистът и преподавател от САЩ Андрю Чийтъм, свирил с музиканти от Оркестъра на Каунт Бейси, с любимия на българската публика Конрад Хъруиг, с Джеймс Морисън и много други. Той преподава джаз импровизация в Тексаския университет.

Конкурсът завършва с гала концерт на финалистите, на който се определят победителите – носителят на Голямата награда и отличията за вокалист и инструменталист.