С отпечатък върху живота – започва петият форум „Малки графични форми“

С отпечатък върху живота – започва петият форум „Малки графични форми“

Започва петият форум „Малки графични форми“, организиран от секция „Графика и илюстрация“ на Съюза на българските художници и галерия „Арт алея“. Събитието е от днес до 10 декември, като откриването ще бъде от 19 ч. в галерията на ул. „Гладстон“ №51а. Преди това ще се проведе разпродажба на графични творби.

„Докосни светлината 1“. Автор: Сн. Бисерова

Малките графики са винаги толкова интересни – те изглеждат минималистични, но са богати със силно въздействие. „Малката графика е като малко бижу. Тя иска други сетива, с друга любов се изработва, отколкото голямоформатната графика. Хората могат да се насладят на различни автори, събрали сме пъстра палитра от известни творци и от доста млади, за които представянето ще е като трамплин.“ – казва в студиото ни Деси Христова – ръководител на секция „Графика и илюстрация“ на СБХ.

„Колоездачи“. Автор: Милен Личков

Проф. Боян Филчев, който участва в журито, добавя: „Младите автори правят много професионално неща в много сложни графични техники. В последните години една голяма част от нашите колеги работят в областта на дигиталната графика – предимно използват компютъра като инструмент. А тези млади хора, за които се предполага, че биха правили предимно това, точно обратното – те се представят с много трудни, тежки за изпълнение графични техники – висш пилотаж в графиката, особено в малките форми. Форматът е малък, но в него има голяма концентрация, много е вложено.“

„Очакване“. Автор: Юлиян Йорданов

Как преподавателите възпитават своите студенти в постоянство, в откритост на изразяването и в смелост? Деси Христова обяснява: „Много е важно да бъдат себе си. Това е първото нещо, което се опитвам да им предам. Да отстояват себе си и изкуството – това е вид изразно средство. Най-важното е да опиташ да намериш какво имаш да кажеш и да го правиш с много любов. Занаятът е много важен, но не е всичко.“ Вместо самоцел – изразителност. „Адмирации за това, че са избрали този много тежък път на изкуството и още по-тежък път на графиката. Това е изключително трудоемка и неблагодарна работа.“ – добавя Деси Христова.

Момент от журирането на творбите за изложбата

И тази година ще бъдат връчени награди с плакет за цялостно представяне и за млад автори, както и отличие за медийно отразяване на събитието. Миналата година Джаз ФМ получи наградата, за което отново изразяваме своята благодарност.

Втора „Акция“ на форума „Малки графични форми“. Джаз ФМ получава Специалната награда на галерия „Арт алея“

Графиката въздейства толкова силно, защото с дългия процес на работа и с концентрацията в това, което правиш, влагаш все повече от себе си. Преди откриването в 19 ч. днес – от 15 до 18 ч. ще се проведе традиционната „Акция“. Под мотото „Само за фенове“, в нея произведения на любимите ни автори ще се продават на цена от 50 лева. Миналата година бяха закупени над 100 творби.

Ex libris. Автор: Магдалена Александрова

Отпечатъка на графиката върху живота Деси Христова обяснява с думите: „Моят баща е график и толкова силно ми е повлиял… Има една приказка, че който е помирисал веднъж мастило, не може да се отърве от това. Много е особено – това да оставиш отпечатък, следа.“

„Духът на експеримента в графиката е нещо страхотно, както и импровизацията, подобно на джаза. Вариативността и метаморфозите при работата с плочите – добавянето и премахването на детайли – вълшебство е да видиш как нещата се развиват във времето и оставят следи.“ – казва проф. Боян Филчев.

„Слънце“. Автор: Мая Чолакова

Награди:

За цялостно представяне: Стилиян Стефанов (на снимката долу)

За млад автор: Гергана Иванова (на снимката долу, сред своите творби)

„Биполярност тип I“. Автор: Гергана Иванова

Почетни дипломи: Димитър Йовчев, Златка Яръмова, Калина Миланова и Емилия Емилова

  • Интервюто на Светослав Николов с Деси Христова – ръководител на секция „Графика и илюстрация“ на СБХ, и с проф. Боян Филчев – член на журито, можете да чуете чрез бутона „Аудио“.