С новия си албум The Questions Кърт Елинг отправя послание за кураж и надежда

С новия си албум The Questions Кърт Елинг отправя послание за кураж и надежда

Вокалистът Кърт Елинг определи новия си албум The Questions като „музикален отговор на конкретния исторически момент и ширещото се безпокойство във времето, в което живеем“. Проектът ще бъде на пазара на 23 март, като това е второто заглавие на Елинг за OKeh Records.

The Questions е създаден в сътрудничество със саксофониста Бранфорд Марсалис, с чийто квартет Елинг записа компактдиска Upward Spiral през 2016 г. За новия си албум Кърт казва, че песните в него са като музикални разговори с послание за кураж и надежда пред лицето на страха. Проектът включва 10 записа, сред които са теми на Боб Дилън, Пол Саймън, класики от „Бродуей“ и джаз стандарти, а така също и две оригинални песни. Едната от тях - The Enchantress, е посветена на майките на Бранфорд и Кърт. Първоначално композицията се е наричала The Lonely Swan, но заглавието е променено заради поемата на Уолъс Стивънс The Idea of Order at Key West, от която вокалистът се е вдъхновил. Washing of the Water и Lonely Town са включени по идея на Бранфорд Марсалис. Друга от песните - I Have Dreamed, която Кърт Елинг е изпълнявал по време на поредица от концерти, посветени на 100-годишнината от рождението на Франк Синатра, намира място в проекта с красиво соло на Марсалис и аранжимент на китариста Джон Маклийн. Той е аранжирал и версията на Skylark. Сред специалните гости в The Questions са пианистите Джоуи Калдеразо и Стю Майндеман, тромпетистът Маркюс Хил и барабанистът Джеф „Тейн“ Уотс.

Начало на албума поставя песента на Боб Дилън A Hard Rain's A-Gonna Fall, с която Кърт Елинг започва да експериментира в края на 2016 г. след президентските избори в САЩ. За този негов избор ви разказахме в публикация на нашия сайт:

„Ще ми се да имах по-силни думи. Ще ми се да имах по-красиви ноти. Ще ми се да пеех по-хубаво. Ще ми се да можех да променя света.“ – под този текст на страницата си във фейсбук Кърт Елинг публикува мисли за състоянието на обществото ни, направило възможен избора на Доналд Тръмп за президент. Музикантът сподели своите изводи, опасения и надежди пред публика в Лондон като въведение към песента A Hard Rain’s a-Gonna Fall („Страшен дъжд ще завали“) на Боб Дилън. Оригиналът е записан през 1962 г. за втория албум на барда The Freewheelin’ Bob Dylan.

Изпитанията дават нови сили: Кърт Елинг пее Боб Дилън и цитира Ленард Бърнстайн, за да утеши и подкрепи след избора на Доналд Тръмп

Съдържание на The Questions, новия албум на Кърт Елинг:
1. A Hard Rain's A-Gonna Fall (с участието на Бранфорд Марсалис и Джеф „Тейн“ Уотс)
2. A Happy Thought (с участието на Стю Майндеман)
3. American Tune
4. Washing of the Water
5. A Secret in Three Views (с участието на Джон Маклийн и & Стю Майндеман)
6. Lonely Town (с участието на Джоуи Калдеразо и Маркюс Хил)
7. Endless Lawns (с участието на Маркюс Хил)
8. I Have Dreamed (с участието на Бранфорд Марсалис)
9. The Enchantress (с участието на Джоуи Калдеразо)
10. Skylark (с участието на Стю Майндеман)