С много възможности за бизнес контакти и с дискусии за подобряване на средата – започва Икономическият форум за Югоизточна Европа

С много възможности за бизнес контакти и с дискусии за подобряване на средата – започва Икономическият форум за Югоизточна Европа

Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева ще даде старт на Икономическия форум за Югоизточна Европа в 16:30 ч. днес в хотел „Маринела” в София. В официалното откриване ще вземат участие министърът на икономиката Божидар Лукарски и заместник-министърът на съобщенията и транспорта на Босна и Херцеговина Саша Далипагич. Сред участниците в откриващата събитието церемония ще бъдат и ръководителят на представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев, изпълнителният директор на банка „Пиреос“ Атанасиос Куцопулос, както и изпълняващият длъжността Изпълнителен директор на Световната асоциация на агенциите за насърчаване на инвестициите Исмаил Ершахин.

Икономическият форум за Югоизточна Европа ще започне още сутринта с няколко предварителни мини събития, фокусирани върху България.

Кръглата маса на Световната банка започва в 10 ч. и е озаглавена „Правна рамка за растеж и заетост в България“. Ще бъдат обсъдени както стимулите за развиване на бизнес и създаване на работни места в България, така и пречките пред компаниите. Участниците в дискусията ще имат възможност да дадат мнението си по темата чрез гласуване в реално време.

За 14:30 ч. е насрочена кръглата маса „Реформиране на болниците – важна част от здравната реформа в България“, организирана от Националната пациентска организация с подкрепата на Специализирана комисия „Здравеопазване“ към Германо-българска индустриално-търговска камара. В дискусията ще вземат участие министърът на здравеопазването д-р Петър Москов и г-н Жак дьо Таф – председател на Healthcare Belgium – един от най-големите специалисти в областта на здравната система в Белгия. Основен акцент в дискусията ще е докладът „Лечебните заведения за болнична помощ. Финансов доклад 2006 – 2013 г.“, изготвен от консултантска къща „Симбула“.

За първия ден на събитието са предвидени още няколко интересни дискусии. Ще бъдат представени възможностите за бизнеса, които предоставя Инвестиционния план „Юнкер“ на председателя на Европейската комисия. В кръглата маса ще вземат участие вицепремиерът Кунева, регионалният директор на Европейската инвестиционна банка (основната финансова институция, която ще обслужва Плана „Юнкер“) и Представителството на Европейската комисия в България. Разработването на високи технологии и ИКТ продукти в Югоизточна Европа е друга гореща тема, която ще бъде представена в партньорство с Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

За втория ден на форума са предвидени две политически кръгли маси. Едната е на министрите на икономиката от региона в рамките на българското председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, а другата – на агенциите за насърчаване на инвестициите от региона. Промяна на градската среда в интелигентен град (smart city) е тема, за която тепърва ще се говори. В дискусията по време на форума ще вземат участие представители от Брюксел на Европейската комисия и на високотехнологичната компания „Телелинк“. Ще бъдат презентирани проекти на Пловдив и Солун.

Още една кръгла маса, посветена на реформата в здравеопазването, се очаква да привлече интереса на специалистите от здравния сектор през втория ден. Домакин на дискусията „Здраве за икономически растеж. Клиничните проучвания като стратегически приоритет“ е Българската асоциация за клинични проучвания. В рамките на панела ще бъде представен доклад на KPMG за състоянието на клиничните изпитания в България. Ще бъдат обсъдени ползите за здравната система, медицинските специалисти и пациентите от инвестиране в клинични проучвания.

Националната компания „Индустриални зони“ е домакин на кръглата маса, посветена на развитието на свободните и специалните икономически зони в Югоизточна Европа.

В програмата през втория ден са и две събития за създаване на контакти. Balkan Trade Bridge представлява предварително организирани бизнес срещи между изпълнителните директори или мениджъри „Покупки“ на големи международни компании (купувачи) и доставчици и производители на продукти и услуги (доставчици) от България и региона. Официален партньор на събитието е Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия. Let’s Be Partners е събитие за създаването на контакти с потенциални партньори по международни проекти през новия програмен период на Европейския съюз. На едно място ще се съберат представители на потенциални бенефициенти с интерес в разработването на европейски проекти и намиране на партньори от цяла Европа. Във фокус са програмите „България-Сърбия“, „ДУНАВ“, „ИНТЕРРЕГ ЕВРОПА“, „Балкани – Средиземно море“ и „АДРИОН“. След като бъдат представени новите програми, участниците ще бъдат разделени на пет групи (по една за всяка програма) и ще могат да разменят идеи и контакти с потенциални партньори от съответната група.

Участието в Икономическия форум за Югоизточна Европа е само с предварителна регистрация. По изключение се допуска и регистрация на място. Официални партньори на тазгодишното издание са Министерството на икономиката, Представителството на Европейската комисия в България, Световната банка, Българската агенция за инвестиции, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. Джаз ФМ, заедно с радиостанциите N-Joy, Класик ФМ и Z-Rock от bTV Media Group, сме сред медийните партньори.

Пълната програма на Икономическия форум за Югоизточна Европа можете да изтеглите от тук.