С младите, за младите: Михаил Йосифов и Вили Стоянов гостуват на фестивала New Music Now в „Ментол клуб“ във Варна

С младите, за младите: Михаил Йосифов и Вили Стоянов гостуват на фестивала New Music Now в „Ментол клуб“ във Варна

Два концерта, приобщаващи най-младата публика към джаза, включва тази година фестивалът New Music Now в „Ментол клуб“ във Варна на 28 август. Тъй като целта му е да привлича младите хора да слушат качествена клубна музика на живо, входът за лица под 20-годишна възраст е свободен, а за оставалите е по 10 лв. BG Vintage и „Партито на Мишо и Вили“ са в третото издание на фестивала, което се провежда с подкрепата на фонд „Култура“ към община Варна. За втора година артистичен директор е Михаил Йосифов. Джаз ФМ е медиен партньор.

„BG Vintage бе създаден да запознае младите хора – изпълнители и слушатели – с музиката, която се е правела в България в една предишна епоха. Тя не звучи често около нтас, а има голяма музикална тежест. Покрай работата ми в Националната музикална академия имам възможността да се срещна с много млади хора и видях интереса им към тази музика. Затова с Вера Шандел и Елисавета Петрушева решихме да направим този проект, с който да запознаем младите хора с ретро музиката на България. За да бъде тя достъпна, направихме нови аранжименти в стилистиката между джаз и поп.“ – разказа за замисъла Мишо Йосифов в интервю по Джаз ФМ.

В BG Vintage участват вокалистите Велека Цанкова, Паолина Малешкова и Ицо Любенов, а инструменталисти са Михаил Йосифов – тромпет, Велислав Стоянов – тромбон, Иван Йорданов – саксофон, Исак Бенбасат – пиано, Александър Логозаров – китара, Даниеле Феббо – бас, Атанас Попов – барабани. Вера Шандел е конферансие. „Младите изпълнители прегърнаха тази идея. Специално вокалистите са бъдещето на България и се стараем то да има по-сериозно изграден вкус. За младата публика тази музика е нужна за самочувствието ни като българи. Хората трябва да са запознати с историята си. Мисията на проекта е да ни покаже историята и да ни даде още един повод да се гордеем, че сме родени тук.“ – разказва за проекта Михаил Йосифов.

Двете водещи фигури в „Партито на Мишо и Вили“ са Михаил Йосифов и Вили Стоянов, а с тях на сцената са китаристът Александър Логозаров, басистът Даниеле Феббо и барабанистът Атанас Попов. „Тази програма решихме да я направим с Вили след 25 – 30 години съвместна работа. Участвали сме в брас секции на най-разнообразни състави – джаз, бигбенд, фънк, пънк, поп. Решихме да направим това, което най-много ни е забавлявало през годините. Точно така се и получи. Имаме късмета да свирим на двата най-героични инструмента – тромпет и тромбон, на които като засвирим, няма как да са тихи. Огласяваме цели махали. Става голям празник. Идеята на този проект е да се забавляваме по всички начини, по които сме се научили през годините. В същото време компанията, която сме се събрали, държи качеството на музиката на много високо ниво. Тя е забавна, но е много качествена. Досегашните ни изяви са били посрещнати възторжено, публиката се е радвала на това, което се случва, ние сме се радвали на публиката. Завихря се една прекрасна енергия. Това е един от любимите ми за изпълнение проекти в последно време.“ – споделя щастието от музиката и от общуването с нея Михаил Йосифов.

Тези два проекта са олицетворение на празника. Те са сборна точка в града, танц, веселие, същевременно утвърждават традицията. Градът има нужда от музика, плажът – също. За първи път Мишо и Вили гостуват с тях в любимия си „Ментол клуб“ във Варна. „За първи път ще бъдем с тези два проекта на това прекрасно място на българското Черноморие. Атмосферата е много приятна. Всеки път, когато свирим там, става много хубаво. Самата случка е невероятна. Ние сме на брега на морето и свирим, а музиката е много съобразена с плажа. Хората ще я припознаят като плажна. Всеки, който е дошъл, не е съжалявал и се е върнал.“ – разказа за присъствието на музиката в „Ментол клуб“ във Варна Мишо Йосифов.

  • Интервюто на Светослав Николов с Михаил Йосифов от предаването „Джаз ден“ на 27 август можете да чуете чрез бутона „Аудио“.