С Малка джаз меса от Боб Чилкот и празнична кантата на Бенджамин Бритън Хорът на Държавна опера – Стара Загора открива цикъла „Музика без граници“

С Малка джаз меса от Боб Чилкот и празнична кантата на Бенджамин Бритън Хорът на Държавна опера – Стара Загора открива цикъла „Музика без граници“

С концерта „Класика и джаз от Великобритания“ на Хора на Държавна опера – Стара Загора започва цикълът „Музика без граници“. В първото събитие довечера ще прозвучи рядко изпълняваната и сравнително непозната празнична кантата на Бенджамин Бритън „Радвайте се на Агнеца“ по стихове на Кристофър Смарт от XVIII в. „В нея Бритън е успял да представи цялата вселена от музика, чувства и изразни средства, с които борави.“ – описа я в интервю по Джаз ФМ хормайсторът Младен Станев. Другото заглавие в концерта ще хвърли мост към съвремието с Малка джаз меса от Боб Чилкот. „Много любима и предпочитана.“ – казва за нея ръководителят на хора.

„Музика без граници“ е нова програма на старозагорския оперен театър, а откриващата изява ще е самостоятелна на хора. „Много е вълнуващо да се справим с нещо необичайно – да го поемем и да го представим. Няма нищо сложно в това. Основното предизвикателство е да го направим възможно най-достоверно, най-истинско и най-въздействащо на публиката. Засега всичко се получава. Хорът откликва с голямо желание да работи по този проект.“ – каза дни преди концерта хормайсторът Младен Станев.

Творбите в програмата извисяват и въздигат духа, изпълват с радост, носят усещането за тържественост, за единение с Бога и вселената. От тези усещания особено силна нужда имаме в трудни време на предизвикателства, отчаяние и драматизъм. Младен Станев откроява посланието на творбата на Бенджамин Бритън, че музиката е създадена от Бог, за да може човек да бъде в единение с Него. И продължава: „Посланието е не само, че тази музика е връзката между човека и божественото, но и между хората – топлината, която имаме един към друг, с която музикантите общуват с публиката. Ние много държим на усещането за музика без граници, която може да бъде възприемана от хората по целия свят без предразсъдъци, които не се ограничават в определен стил или жанр.“

Младен Станев добавя, че музиката, която ще чуем в програмата тази вечер, носи усещането за пролет и за това, че скоро ще можем да общуваме спокойно помежду си, без страх. Музиката идва с общението за спасение. „И което трябва да го заслужим.“ – добавя той.

Творбите от концерта тази вечер достигат до сцената чрез дарение от американска университетска библиотека, предоставено от заместник-директора на Старозагорската опера Славчо Николов. „Това наистина е рядкост, защото някои от партитурите няма да могат да се намерят в България. Преценихме кое е най-подходящото за случая и оставихме някои неща за по-нататък.“ – каза Младен Станев.

В „Музика без граници“ на 20 март предстои концерт на Росалина Мочукова с разнообразни песни от композитори от Перолези до Бърнстайн. На 20 май в „Пътищата на любовта“ ще чуем песни на Брамс, Бизе, Пуленк и др. „И двата концерта са с музика за любовта в различни метаморфози и на различни езици.“ – отбелязва Младен Станев.

  • Интервюто с него можете да чуете чрез бутона „Аудио“.