С културни събития градим общност: три почивни дни за каузи и развитие

С културни събития градим общност: три почивни дни за каузи и развитие

Доброволци изграждат „Факултет за мечти“, фестивал сплотява общността в квартал Западен парк, столични паркове са сцена на куклени представления – това са само част от градските събития, които ще ни събират през трите почивни дни. През тях заедно ще отбележим Деня на Независимостта, Международния ден на мира, Световния ден без автомобили.

По-чист и красив град с по-малко автомобили. Паркоместа в София днес са зелени пространства и площи за култура в поредното издание на инициативата Park(ing) Day. Пред Софийската градска художествена галерия има роял, на който всеки може да посвири или да се снима, като през целия ден се дават безплатни уроци, а пред Столичната община има зеленина. Около 30 са преобразените паркови места в тази инициатива, която се провежда в европейската Седмица на мобилността. На 21 септември в 10:30 ч. от езерото „Ариана“ ще тръгне поредна велоразходка из София. Групата ще е с опитен водач, а двучасовият маршрут е с дължина около 20 километра. В рамките на Седмицата на мобилността се разпространяват информационни материали за качеството на въздуха и причините за замърсяването му. Ще продължи да се движи ретро трамваят, в който ще получаваме информация за градския транспорт и проектите, по които се работи. Междувременно от 17-ти септември в движение са пуснати вече всички нови 50 тролейбуса, закупени с финансиране по европейската оперативна програма „Регионално развитие“. На Световния ден без автомобили – 22 септември, понеделник, от 9 до 17 ч. ще бъде затворена за движение част от центъра на София – карето между булевардите „Дондуков“, „Васил Левски“ и „Витоша“, като няма да бъде засегнато движението на тролейбусите по линия 9. За да направи сравнение на чистотата на въздуха със и без автомобилно движение, от днес за 4 дни на площад „Княз Александър I“ e разположена мобилна станция на Изпълнителна агенция „Околна среда“, която извършва денонощни измервания на основните замърсители, а данните се публикуват на сайта й и на сайта на общината.

„Факултет за мечти“ – доброволци ще завършат утре и в неделя изграждането на детско пространство за творчески занимания в квартал Факултета (на ул.„Георги Папанчев“ №14). В инициативата ще участват столичните творчески и обществени организации Сдружение „Трансформатори“ и „Компот колектив“, както и деца от местния Здравно-социален център за общностно развитие, в който процесите на интегриране на ромската общност се придвижват напред с творчество. Сред творческите работилници, водени от професионалисти, децата и младежите ще вземат участи в театър на маса, изработване на обща картина, работилници по приложни изкуства. „Доброволците са добре дошли, всеки със своята творческа идея и задължително с добро настроение“, покани ни в интервю на Светослав Николов по bTV Radio Гергана Тилева от Сдружение „Трансформатори“. Тя разказа, че първоначално идеята е била посрещната скептично както от потенциални участници, така и от местната общност, но много бързо е била припозната от тях и ги е заредила с ентусиазъм.

Също с първоначални резерви и с последващо огромно желание е била приета идеята за фестивал в Западен парк, разказа пред bTV Radio Милена Халваджийска от Асоциация „Информбюро“ – организацията, която за трета година, заедно със Столичната община, ни представя фестивала за изкуство в публично пространство „Западен парк“. Програмата включва 12 събития в три дни – изложбени проекти с участие на посетителите, работилници, концерти и представления. „Убежища“ на студенти от специалност „Текстил – изкуство и дизайн“ към Националната художествена академия с куратор проф. Анна Бояджиева и ръководител Мила Стоева е за отчуждението – участниците ще бъдат подканени да намерят удобно и сигурно скривалище от външния свят. Чрез документален филм, изложба и работилници, „Хексагон“ на Творческо сдружение за каузи и кампании „ЩИПКА” апелира да спасим пчелите – ако те изчезнат, ще изчезнем и ние. Ленд арт инсталацията „Шах“ (от 10 до 20 ч.) на Албена Будинова и Борислава Кадийска е жив шах, вдъхновен от мисълта на Шилер „Човек е напълно човек, само когато играе“. Тези три изложбени проекта са разположени около бившия лунапарк. Там утре от 11 ч. ще бъде представен куклен спектакъл („Дядо вади ряпа”, Театрална къща „Мариета и Марионета“), от 16 ч. – шоу спектакъл на деца, които ще ни покажат своите таланти от сцената, а от 17:30 ч. днес и утре ще има концерти (съответно – GooseBumps и „Балкански денсхол“). В неделя от 17 ч. Галина Борисова ще представи на същата сцена танцовия пърформанс „Антигона – това съм аз“. Четвъртият изложбен проект обхваща целия Западен парк. В „12 месеца в парка” на Центъра за неформално образование и културна дейност АЛОС 12 люлки, разположени на различни места, ще ни напомнят, че всеки един месец от годината е подходящ за активна почивка сред природата. До 20 септември от 13 до 18 ч. и на 21 септември от 11 до 17 ч. – „ГЕВГЕЛИЙСКИ * квартален културен туризъм“ е работилница за рисувана карта на квартала, която Марта Събева ще води в кв. Гевгелийски, ул. „Попчево“ №20, до читалище „Роден край-1931“. В събота и неделя от 11 до 17 ч. ще се проведат две детски работилници – „Вълшебният свят на книгите и приказките на природата“, която ще включва и литературно четене и викторини, е представена от издателство „Български писател“ в района до аплинеума, а „Съживи парка“ е за стоп кадър анимация и ще бъде водена от Мария Цанева, Мария Илиева и Цветелина Петрова до розариума. От 12 до 17 ч. в събота и неделя – „Цветни експлозии“ – работилничка за приложни изкуства на поляната до бившия лунапарк. Достъпът до цялата програма е безплатен. Повече ще откриете тук. В последния фестивален ден кадри от събитията ще бъдат прожектирани от 19 до 19:30 ч. в амфитеатъра на метростанция „Западен парк“.

До 22 септември продължава Международният фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите“ – с представления на различни театрални сцени, както и с куклен театър в парковете. Повече ще откриете тук. Ето събитията на открито в дните от днес до края на фестивала:

19 септември
14 – 17 ч. – Съпътстваща програма – Международен проект HELIDRA – Театър Biuro podrozy, Полша – уъркшоп „Техники на уличното представление“ – Градината пред НДК, в близост до паметника
21 ч. – Театър „Жар“, България – „Паметта на огъня“. Режисьор: Елена Пап – руините на Ротонда „Св. Георги“, улично представление.
20 септември
9:30 – 14 ч. – Съпътстваща програма – Международен проект HELIDRA – Театър Helrx, Гърция – уъркшоп „Техники на уличното представление“ – Градината пред НДК, в близост до паметника
10 – 15 ч. – Съпътстваща програма – Сдружение Loutky Bez Hranic, Прага – уъркшоп за деца „Изработка на кукли, образци на чешката сценография“ – „Чешки център“
11 ч. – Slackline, България – акробатично шоу на открито за всички възрасти – парк „Заимов“
21 септември
11 ч. – Slackline, България – акробатично шоу на открито за всички възрасти – парк „Заимов“
11 ч. – Театър Aerecho, Гърция – „Горската нимфа“. Режисьор: Корина Лателис. Представление на открито за всички възрасти – парк „Заимов“, до „Сфумато“
22 септември
16 ч. – Театър Aerecho, Гърция – „Горската нимфа“. Режисьор: Корина Лателис. Представление на открито за всички възрасти – парк „Заимов“, до „Сфумато“

В 18:30 ч. днес в Софийската градска художествена галерия се открива изложбата „Традиция и настояще на чешката театрална кукла“. До 26 октомври експозицията представя 55 експоната, сред които сценични модели, кукли, маски и други обекти. Деца и младежи ще имат възможност да участват в работилниците, водени от опитни чешки лектори от сдружението „Кукли без граници“. Двудневният уъркшоп е за деца от 6 до 12 години, които ще могат да изработят собствени опростени кукли и да научат основни неща за анимацията под формата на малка репетиция на куклено представление. Куратор на изложбата Нина Маликова.

В изложението „Алея на книгата“ днес от 19 ч. Миглена Николчина представя книгата си „Деви, рицари, кралици“. Да си жена, да си влюбен(а), да си поет (мъж или жена) – как е изглеждало или по-скоро – как се е изписвало това през Средновековието и Ренесанса? От девата воин до вещицата, от влюбения рицар до ренесансовия мошеник, тази книга събира легендарното, биографичното, интимното и не дотам известното със знакови за европейската цивилизация имена – Данте и Беатриче, Петрарка и Лаура, Микеланджело и Витория Колона, Дон Кихот и Дулсинея, Шекспир и Смуглата дама... А утре по същото време ни предстои среща с „Бийтълс 3 – Огледално написана история“ на Ларш Собю Кристенсен. Това е последната част от трилогията за четири момчета от Осло. Повече подробности – на сайта ни, както и на сайта на организаторите – Асоциация „Българска книга“.

Френският институт посреща Софи Кал на 20 септември. От 16 ч. ще бъде показан документален филм, посветен на творчеството й, а след това ще се проведе отворена дискусия с художничката на български, френски и английски език. През последните 30 г. Софи Кал е превърнала живота си в основен акцент на своето изкуство, което представлява комбинация от текстове, фотографии, видеа и инсталации, а акцентът е – идеята за личното и за играта. Изложбата на Софи Кал ще бъде показана в галерия Un cabinet d’amateur на ул. „Ангел Кънчев“ №29б.

И още на 20 септември – Ден на отворените врати в театър „Българска армия“ с поглед зад кулисите. Актьорите от трупата на театъра, дори и директорът й, ще са гидове, които ще развеждат посетителите из историята и настоящето на театъра. Гостите ще могат да се снимат с театрални костюми и експонати. Композиторът на театъра – Добрин Векилов – Дони, лично ще консултира посетителите с вкус към музиката. Дошлите ще видят и най-новото театрално пространство в България – камерната сцена „Миракъл“. За най-малките – Бате Ненчо ще показва фокуси, а любими артисти ще разказват приказки. Денят на отворените врати в театър „Българска армия“ е от 11 до 22 ч., а входът е свободен.

Международния ден на мира ще отбележим в неделя пред Паметника на незнайния воин от 12 часа. В инициативния комитет по честването са Дружеството за ООН и Съюза на ветераните от войните. Тази година се навършват 30 г. от приемането на Декларацията на Общото събрание на ООН за правото на народите на мир. В същия ден в централата на Българския червен кръст в с. Долни Лозен (до там можете да стигнете с градски автобуси с номера 5 и 7) ще се проведе фестивал на мира, организиран от Юджи Мията, Посланик на добра воля на ООН, заедно с певицата Румяна Коцева. В концерта на вокалистката със златни песни от 80-те ще участват Биг бенд – Благоевград и учениците от класа й по поп и джаз пеене, дамската рок група „Дивайн“ и балет „Веда Джуниър“. Ще бъдат представени танци от Индонезия и Палестина, както и японска чайна церемония. Посетителите ще могат да опитат храни и специалитети от Индия, Мароко, Испания и България. Включилите се в празника ще имат възможност да се научат да правят японски оригами, да участват в построяването на „стена на мира” и така да отправят своето послание за мир по света. Фестивалът е от 11 до 16 ч.

Денят на Независимостта ще отбележим с официална церемония на 22 септември от 11 ч. на площад „Княз Александър I“. В организираното от Столичната община тържествено честване на 106-та годишнина от обявяването на Независимостта на България пред Паметника на Независимостта ще участват Софийският духов оркестър с диригент Юли Дамянов и хор „Света София“ при Общински културен институт „Красно село“ с диригент акад. Валентин Бобевски. Водещ ще бъде актьорът Мариус Донкин. Слово за паметната дата ще произнесе д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет по културата и образованието.

Илюстрация: „Факултет за мечти“, Сдружение „Трансформатори“.