С изпълнение на живо на песента I Put a Spell on You Ани Ленъкс повдигна завесата пред новия си албум Nostalgia

С изпълнение на живо на песента I Put a Spell on You Ани Ленъкс повдигна завесата пред новия си албум Nostalgia

В модерния прочит на Ани Ленъкс песента I Put a Spell on You, която до момента най-вече сме свързвали с изпълнението на Нина Симон, е пестелива като аранжимент и ярка в изразяването на силата на жената във връзката с мъжа. В творчеството си и в публичните си изяви Ани Ленъкс винаги се е застъпвала за жените, като продължава да прави това и днес. „Мисля, че трябва да преосмислим представата си за феминизма и да го внесем там, където жените нямат дори основни човешки права – сексуални, репродуктивни, право на здраве и на образование. Трябва да отворим очите си за истинските въпроси на феминизма. Дали се обезкосмяваш или дали ходиш на високи токчета – това е вятър и мъгла, няма никакво значение”, каза неотдавна певицата в интервю за Yahoo Music, предшестващо премиерата на Nostalgia. В него тя обръща внимание и на трудностите, които жените в музиката срещат днес: „Трябва да играеш играта по правилата, които системата налага. Днес си известен, целият свят те знае в продължение на две секунди, а след това прегаряш. Къде е устойчивостта? Къде е ценността ти като човешко същество?”

Ани Ленъкс избра изпълнение на живо на песента I Put a Spell on You, за да представи за първи път новия си албум Nostalgia. Вижте го тук:

В новия си албум Nostalgia Ани Ленъкс интерпретира джаз стандарти с блус привкус от 30-те и 40-те години на миналия век – I Put A Spell On You, Summertime, Strange Fruit, God Bless The Child, September In The Rain, The Nearness Of You. „Исках да опозная тези песни, после с тях наистина станахме приятели и изпитвах радост по време на работния процес”, казва за новия си, седми студиен албум, певицата. По Nostalgia тя работи със своя дългогодишен сътрудник и копродуцент Майк Стивънс. Връщайки се в собствената музикална носталгия, Ани Ленъкс разказа в интервюто за Yahoo Music, че първата плоча, която си е купила още като тинейджър, е A Whiter Shade of Pale на Procol Harum. „Пусках си я отново и отново. Не можех да си позволя да имам музикална колекция, така че много ценях тази плоча. В миналото всяко нещо, което притежаваш, беше специално – то разкриваше много за теб и подчертаваше вкуса ти.” По въпроса за ценността на музиката Ани Ленъкс има категорично мнение: „Славата и известността, както ги възприемаме днес, са абсолютно илюзорни – те са основани на идеята за незабавен успех. Трябва да си винаги бдителен и здраво стъпил на краката си – иначе някой ще се появи и ще отнеме душата ти, така че ще останеш само сянка. Опасно е.”

Summertime е втората песен, която Ани Ленъкс избра за представянето на новия си албум Nostalgia. За разлика от I Put a Spell on You, това не е специално записана на живо като сингъл версия на песента, а е изпълнението, което ще чуем в диска. Видеоклипът към него е вълшебен:

Третият сингъл от новия албум на Ани Ленъкс е Strange Fruit: