С „Годишните времена” в изпълнение на Марио Хосен и „Софийски солисти” на Благовещение започва Европейският музикален фестивал

С „Годишните времена” в изпълнение на Марио Хосен и „Софийски солисти” на Благовещение започва Европейският музикален фестивал

Виртуозът Марио Хосен, наричан от медиите „превъплъщение на Паганини”, ще изпълни с камерния ансамбъл „Софийски солисти” забележителния танго цикъл на Астор Пиацола „Годишните времена на Буенос Айрес” в първото събитие от Европейския музикален фестивал тази година. Концертът ще е на 25 март, Благовещение, от 19:30 ч. в зала „България”.

Цигулар с изумителна техника и романтична чувствителност, Марио Хосен е концертирал в повече от 30 държави по света и покорява публиката с красивия си тембър и ярка артистичност. Роден в Пловдив, той започва своята музикална кариера като дете-чудо и на 8-годишна възраст дебютира с оркестър. Той учи първо в България, след което продължава образованието си във Виена, Париж и Лондон при известните музиканти проф. Фришеншлагер, Жерар Пуле, Руджиеро Ричи и проф. Ифра Нийман. Днес Марио Хосен живее във Виена, но концертира активно по света и преподава в България и чужбина. Определя себе си като гражданин на света. Свири на цигулка G. B. Guadagnini от 1749 г., предоставена му от Австрийската национална банка.

Европейският музикален фестивал за петнадесети път представя в София стойностна класическа музика от Стария континент

На концерта на 25 март камерен ансамбъл „Софийски солисти” ще изпълни самостоятелно още две творби за струнен оркестър – „Гръцки танци” от Никос Скалкотас и Дивертименто от Бела Барток.

Със своята над 50-годишна история „Софийски солисти” отдавна са си извоювали трайно място в културния живот на България. Те имат невероятно обширен репертоар и с всяка своя програма се стремят да съчетават в едно традиция и новаторство. От 1988 г. насам техен ръководител е известният български диригент и композитор Пламен Джуров, който развива индивидуалния стил на ансамбъла и обогатява неговата история.

Гост-диригент на „Софийски солисти” за концерта на 25 март ще бъде Георги Патриков, лауреат на конкурса „Г. Рождественски” през 2006 г.

  • Билетите за концерта на камерен ансамбъл „Софийски солисти” от Европейския музикален фестивал са в продажба на касата на „Кантус Фирмус” в зала „България” и онлайн на Ticketsbg.com.

Петнадесетото издание на Европейския музикален фестивал ще продължи до 10 юни и е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2015 г. Фестивалът се организира от музикална агенция „Кантус Фирмус” със съдействието на Министерството на културата и ще се проведе под патронажа на вицепремиера Румяна Бъчварова и на кмета на София Йорданка Фандъкова. Официална банка на фестивала е „УниКредит Булбанк”.