С „Часът на Земята“ днес отново показваме грижа за планетата

С „Часът на Земята“ днес отново показваме грижа за планетата

За един час тази вечер ще изгасим осветлението в 20:30 ч., в центъра на София ще се проведе целодневен фермерски пазар с работилници, вечерта ще звучи акустична музика и ще има огнено шоу, а ентусиасти ще направят нощен преход до Черни връх. Столичната община се включва с изгасване на осветлението на фасадите на обществени сгради, светофари светят със зелено сърце, а през целия ден в центъра се събират отпадъци от електрическо оборудване, ненужни дрехи и опасни вещества. Организатор на инициативата е Световният фонд за дивата природа, а в нея се включват десетки общини. „Отношението към околната среда е важно, защото тя ще ни осигури по-устойчиво бъдеще.“ – подчерта столичният заместник-кмет по екология Йоана Христова.

Фермерският пазар „От нашата ферма – с любов за вас!“ ще работи от 10 до 18 ч. пред Народния театър „Иван Вазов“. Там Световния фонд за дивата природа ще проведе тематични работилници за изработване на декоративни фигурки от восък, за приготвяне на домашно сладко и сурови крекери, както и за разпознаване на сирена.

На паркинга на площад „Батенберг“ до 16 ч. ще бъдат разкрити мобилни пунктове за събиране на текстил, стара техника и опасни отпадъци. „За миналата година отпадъците от излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, събрани със системите на Столичната община, са над 4 700 тона. 5.5 т. са събраните опасни отпадъци от домакинствата. Само за първите няколко месеца на 2019 г., откакто е въведена системата за разделно събиране на текстилни отпадъци, са събрани над 30 тона.“ – съобщи заместник-кметът на София по опазване на околната среда Йоана Христова. Тя представи още една инициатива на общината: „Светофарите на някои места в София днес светят със зелено сърце, за да отправим ясно послание за любов към природата. Те ще ни подсетят да изключим осветлението за един час вечерта като част от световната инициатива.“

В 20:30 ч. ще спрем за час да използваме ток, а в София ще бъде изгасено осветлението на значими сгради. Пред Народния театър „Иван Вазов“ ще започне акустичен концерт със специалното участие на Sofia Gospel Choir, Бояна Желязкова, Wet Pebbles Band. Ще бъде представено и традиционното огнено шоу.

За трета година съвместно с Българската асоциация за ски в свободен и екстремен стил ще се проведе нощно изкачване на Черни връх. Сборният пункт ще бъде пред х. „Алеко“ в 19:30 ч. От участниците се изисква единствено да се снабдят с челници, както и да носят дрехи, съобразени с климатичните условия.

Организацията на българските скаути също се включва в „Часът на Земята“, мобилизирайки деца и младежи от клубовете в цялата страна. Те ще организират засаждане на дървета, посещения на музеи, експедиции сред природата, както и различни образователни игри.