С автобиографичната песен Born to Play Guitar Бъди Гай представя предстоящия си едноименен албум

С автобиографичната песен Born to Play Guitar Бъди Гай представя предстоящия си едноименен албум

Роден в Луизиана, още когато е бил на 2 години, майка му е казала на баща му: „Блусът живее в това дете“ – с този разказ за момент от живота си, който дори не е осъзнавал, Бъди Гай започва автобиографичната си песен Born to Play Guitar, която анонсира появата на новия му албум. Той носи същото заглавие и ще бъде на музикалния пазар на 31 юли от Silvertone (RCA Records)/„Вирджия рекърдс“.

„Много бързо израснах, стигнах надалеч“ – пее Бъди Гай в Born to Play Guitar. И продължава да споделя: блусът е в кръвта му, а всеки днес знае името му. „Ще свиря до мига на смъртта си, а върху гроба ми ще бъде положена моята китара.“ – изповядва той голямото място, което блусът заема в живота му.

Новият албум на Бъди Гай ще съдържа 14 песни, една от които е посветена на блус легендата Би Би Кинг, а друга – на Мъди Уотърс. Творческите сътрудничества включват участието на Ван Морисън, Джос Стоун, Били Гибънс, Ким Уилсън. Продуцент е носителят на „Грами“ Том Хамбридж, с когото Бъди Гай е свързан от многогодишно творческо сътрудничество.

По-рано тази година Бъди Гай бе почетен с наградата „Грами“ за цялостни постижения, а съвсем наскоро бе номиниран в четири категории на наградите Living Blues („Жив блус“) – за блус артист на годината (в конкуренция с Би Би Кинг, Кеб Мо и Тадж Махал), за изключителен блус вокалист (Отис Клей и Ърма Томас са сред съперниците му) и за изключителен инструменталист (китара), както и за най-добър изпълнител на живо. И вие можете да гласувате тук. Бъди Гай е носител на седем награди „Грами“, на 28 Блус награди, на почетното звание на „Кенеди център“, както и на Националния медал за изкуства, връчван от президента на Съединените щати. Той е въведен в Рокендрол залата на славата.

Born to Play Guitar излиза две години след Rhythm & Blues, който през 2013 г. дебютира под номер едно в класацията на „Билборд“ за блус албуми. Кариерата на Бъди Гай продължава вече 50 години, през които има издадени точно толкова албума.

Buddy Guy – Born To Play Guitar
1 Born To Play Guitar
2 Wear You Out с Били Гибънс
3 Back Up Mama
4 Too Late с Ким Уилсън
5 Whiskey, Beer & Wine
6 Kiss Me Quick с Ким Уилсън
7 Crying Out Of One Eye
8 (Baby) You Got What It Takes с Джос Стоун
9 Turn Me Wild
10 Crazy World
11 Smarter Than I Was
12 Thick Like Mississippi Mud
13 Flesh & Bone with Van Morrison (Dedicated to B.B. King)
14 Come Back Muddy

  • Песента Born to Play Guitar на Бъди Гай слушаме в „Джаз ден“ днес.