Румънският духов оркестър Fanfare Ciocarlia започва световното си турне от Brazzobrazzie в София

Румънският духов оркестър Fanfare Ciocarlia започва световното си турне от Brazzobrazzie в София

Легендите на румънската брас музика Fanfare Ciocarlia започват световното си турне с участие на четвъртото издание на фестивала за духова музика Brazzobrazzie. Те ще гостуват на 21 февруари в „София лайв клуб“, а след това ще се срещнат с публиката в Австралия, Нова Зеландия, Великобритания...

От концерта по случай връчването на Нобеловите награди в Осло до „Роял Албърт хол“ в Лондон, от София до Мелбърн, от „С глава в стената“ (на Фатих Акин) до „културния обмен с Америка“ в „Борат“ (на Саша Барън Коен), от 1997 г. насам и с повече от 1200 концерта, световноизвестният духов оркестър от малко селце в североизточна Румъния с име, което се превежда като „Песен на чучулига“, се справя с предизвикателството едновременно да забавлява и да поддържа жив истинския дух на ромската музика. Популярни в цял свят, те говорят само на своя местен диалект, а за музиката им е известно, че няма друг духов оркестър, който да свири с такава скорост. С новия си албум Devil’s Tale Fanfare Ciocarlia спечелиха поредното отличие – наградата Top of the World Music Charts Europe. В София Fanfare Ciocarlia ще представят музиката от него, но също и много други танцувални мелодии, на заключителната вечер на Brazzobrazzie.

Лондонският вестник Times описва звученето на групата, която харесват почитателите на етно, пънк, фънк, джаз и класическата музика, като „чудовищно мощно”. „Невъздържан, необуздан, невероятен – тези прилагателни ще ви трябват, когато се опитвате да разказвате за концерта на Fanfare Ciocarlia на 21 февруари в рамките на фестивала Brazzobrazzie“, обещават от екипа на организаторите на музикалния празник – „Брас асоциация“. Тук можем да видим защо в представянето на Swing Sagarese от новия албум на групата:

Четвъртото зимно издание на фестивала Brazzobrazzie ще се проведе от 19 до 21 февруари в „София лайв клуб“. Суинг романтиците от варненската група V.S.O.P. ще открият феста с танцова музика в стилистиката на 30-те години на миналия век, след което ще свирят фънк музикантите от бъдещето – Funky Miracle. Две италиански групи ще слушаме на 20 февруари. В Radio Zastava италианци, австрийци, словенци и босненци ни въвличат в плетеница от стилове – от рок до пънк, от суинг до реге, от балкански ритми до електронна музика. Ottoni Animati ще ни пренесат със своето съчетание на традиционна и съвременна музика на остров Сицилия, където са родени 11-имата членове на чаровната улична група. В последната вечер преди Fanfare Ciocarlia на сцената ще се качат музикантите и танцьорките от Zuralia Orchestra, популярен със смесването на румънски фолклор с традиционна ромска музика, джаз, реге и латино.

Снимка: Арне Рейнхардт