Румен Тосков – Рупето с паметник в София. Скулптурата от днес можем да видим в галерията на „Шипка“ 6

Румен Тосков – Рупето с паметник в София. Скулптурата от днес можем да видим в галерията на „Шипка“ 6

Eдин от големите ни творци и мислители в джаза, един от големите идейници и мъдреци – Румен Тосков – Рупето, ще има паметник в София. Композицията ще бъде показана днес за първи път на общата изложба на секциите „Живопис“ и „Скулптура“ към Съюза на българските художници в галерията на ул. „Шипка“ 6 в София. Откриването е в 18 ч. След това скулптурата ще бъде поставена като паметник в София.

Инициативата е на проф. д-р Коста Костов, който многократно е слушал Рупето преди той да му стане пациент в последните 2 – 3 години от живота си. „Имах лошата професионална съдба да бъда лошият вестител на неговата диагноза в клиниката, която ръководех.“ – казва с тъга проф. Костов. За краткото време заедно опознава личността на Рупето: „Видях, че пред мен стои изключителна личност с много висока и тънка чувствителност, каквато би трябвало да има един музикант. Видях неговата вглъбеност, отдадеността му, отношението му към музиката като към мисия.“

Това го впечатлява: „Той присъстваше ненатрапливо, добронамерено. Изключително приветлив човек, който те кани да го опознаеш.“ И след това слуша още и още от неговата музика, включително албума „Бяло в бяло“ с Мирослава Кацарова. Често е на концертите му: „За мен той е един от най-светлите представители на българския джаз. Радвам се, че успях да го опозная.“

Идеята на проф. Костов за паметник на Рупето е да уважи в негово лице българския джаз. Той възлага изработката на проф. Емил Попов, когото описва като бележит скулптор, изключителен човек, съответстващ на цялостното излъчване на личността на Румен Тосков. Проф. Костов посочва част от творбите му – в Градската градина пред Народния театър в София са три негови произведения – бюстовете на Григор Вачков, на Атанас Буров и на Йордан Радичков, негова е композицията „Илинден“ по пътя за Банско, до вход А3 на НДК е „Конникът“, пред Градската галерия в Плевен – паметникът на Илия Бешков.

Инициаторите за паметник на Рупето предлагат той да се постави пред Националната музикална академия или в двора й, за да вдъхновява бъдещите музиканти. В изработената от проф. Попов фигура виждаме Румен Тосков фин, елегантен и дълбок, спокоен, изпълнен с мисъл и смисъл. Той излъчва спокойствието, когато цениш и си дълбоко благодарен за Божественото, до което се докосваш чрез изкуството. „Образите на такива българи като Румен Тосков трябва да стоят по нашите улици, с такива хора трябва да се гордеем, такива хора трябва да са в душите ни, от това трябва да се вдъхновяваме и учим. България има нужда от духовно обновление, което ще дойде чрез личности като Румен Тосков.“ – посочва проф. Коста Костов.

  • Интервюто с него можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

В обсъждането на визията на скулптурата участва и сестрата на Рупето, в подписката за поставянето й като паметник се включват над 50 души, сред които джаз музиканти, творци, общественици и екипът на Джаз ФМ, голяма подкрепа за реализацията оказва и Мирослава Кацарова.

Снимка: СБХ