Розалия де Соуза и Павлета Семова поставиха удивителна вместо точка на първия „Пловдив джаз фест“

Розалия де Соуза и Павлета Семова поставиха удивителна вместо точка на първия „Пловдив джаз фест“

Автентичната бразилска музика, представена от Розалия де Соуза, прерасна в жизнерадостен фюжън концерт на „Бразилакустик“ с Павлета Семова, за да кулминира в съвместните изпълнения на двете дами в последната паметна вечер на „Пловдив джаз фест“. Петъчната бразилска фиеста на музика, танци, аплодисменти и желание на публиката за още и още от свежия простор, олицетворен от тази култура, постави удивителна вместо точка на първото издание на фестивала. „Пловдив джаз фест“ бе осъществен от Община Пловдив и „Блу Ем“ на Мирослава Кацарова и домакинства на специална фестивална програма на Джаз ФМ, излъчвана на живо тази седмица от мобилното ни студио в Града на тепетата.

В първия за вечерта концерт в Дом на културата „Борис Христов“ Розалия де Соуза представи композиции на Антонио Карлос Жобим, песни от нейните албуми, най-вече последния – D’Improviso, за да продължи във втората си част с любими нейни култови бразилски песни. Малко познати на публиката, тъй като не са сред хитовете, те представят бразилската душа – копнежна, пълна с любов и щастие. Междувременно Розалия разказа как първите й спомени са за песните на Жобим, които е изпълнявала още 4-годишна на приятелките на майка си, след това – преди 28 години, е пристигнала да учи в Италия, където после развива своята кариера. Културите и музикалните традиции на двете страни тя обединява през призмата на романтичното филмово звучене на 60-те, за любовта си към което тя разказа и в интервю за Джаз ФМ радио.

„За мен музиката е всичко. В характера ми е да не се ограничавам.“ – казва Розалия се Соуза пред Джаз ФМ преди концерта си на „Пловдив джаз фест“

Бразилската музика, претворена през европейския светоглед, звуча след това в BeeBop Cafe в изпълненията на Павлета Семова и групата „Бразилакустик“ – Димитър Семов (барабани), Милен Кукошаров (пиано), Радослав Славчев (бас) и Чавдар Гочев (китара). С изведено силно джазово звучене, концертът бе истински фюжън на стилове и традиции, осветен от ясния и кристален глас на Павлета. В програмата звучаха бразилски песни, които можем да определим като стандарти, както и дебютната оригинална студийна песен на групата – Vontade.

Богатството и лекотата на бразилската музика през погледа на Павлета Семова и групата „Бразилакустик”

Малко след началото на втория сет на този концерт в залата влезе – и седна за кратко, Розалия де Соуза. След което стана да танцува, после – да пее и да акомпанира на Павлета. Стремежите на двете вокалистки към тръпнещата от жизненост бразилска култура се сляха, за да прелеят тази енергия у публиката, която вече очаква следващия „Пловдив джаз фест“.

  • Чрез бутона „Галерия“ в тази публикация можете да разгледате фото разказа за емоционалната вечер на Евгени Димитров – създател и собственик на фотографска агенция „Булфото“