Ромският оркестър от Будапеща „100-те цигулки“ с нов виртуозен концерт в България

Ромският оркестър от Будапеща „100-те цигулки“ с нов виртуозен концерт в България

Виртуозите от Циганския филхармоничен оркестър „100-те цигулки“ от Будапеща пристигат за пореден концерт у нас на 19 юни в Зала 1 на НДК. За музикантите е характерно това, че свирят без нотите пред себе си. Изпълнени на цигулки, виолончела, контрабаси, цимбали и кларинети, ново звучене придобиват произведения от световнотo класическo наследство, фолк и поп мелодии от различни страни, както и закачливи теми от унгарската народна традиция.

Австрия, Швеция, Финландия, Германия, Дания, Франция, Чехия, Ирландия... – зрители в десетки страни в Европа и по други континенти са чули така пламенно изпълнените от „100-те цигулки“ произведения от Брамс, Чайковски, Офенбах, Щраус, както и от съвременни композитори, като Джон Уилиямс, в чиято музика се срещат елементи на джаз и постромантизъм. Самите музиканти от оркестъра са наричани „съвременните Паганини“ заради отличната им интонация и новаторските техники.

Оркестърът „100-те цигулки“ е уникален, защото от момента на създаването си през 1985 г. досега той не е променял състава си. Оркестърът се състои от 60 цигулки, 9 виоли, 6 чела, 10 контрабаса, 9 кларинета и 6 цимбала.

Билетите за събитието вече са в продажба, като първите 300 са с отстъпка от 10 лв. Промоционалните цени са от 30 до 90 лв. Билети могат да бъдат закупени от касата на НДК, в търговската мрежа на магазини „Пикадили“ и „Офис 1“ и на бензиностанции „ОМВ“, както и онлайн на Eventim.bg.