„Ромео и Жулиета” за българските ценители на балетното изкуство

„Ромео и Жулиета” за българските ценители на балетното изкуство

„И до днес светът не знае любов по-чиста и съдба по-клета от тази на Ромео и Жулиета.”

„Ромео и Жулиета” е една от най-интригуващите балетни постановки, смятана днес за част от съкровищницата на класическия балет. Драматичният спектакъл, разказващ най-известната любовна история на всички времена, ще бъде представен на българска сцена от известната руска балетна трупа „Московски сити балет”. Ценителите на балетното изкуство у нас ще могат да видят уникалния спектакъл на 24 ноември в София в зала 1 на НДК, на 26 ноември във Варна в Двореца на културата и спорта и на 27 ноември в Бургас в Държавната опера.

Премиерата на балета, поставен за пръв път от Леонид Лавровски с Галина Уланова в ролята на Жулиета, се е състояла в Санкт Петербург на 11 януари през 1940 година на сцената на Маринския театър. Музиката е на Сергей Прокофиев, която по художествената си стойност и силата на емоционално въздействие не отстъпва на Шекспировата трагедия.

„Московски сити балет” ще представи постановката за първи път в България. Над петдесет балетисти ще разказват чрез завладяващ танц и музика за фаталната обреченост на любовта и невъзможността тя да се реализира в света на враждуващите фамилии. Автор на хореографията и постановката е Виктор Смирнов-Голованов, бивш солист на Болшой балет и създател на „Московски сити балет”. В главните роли ще се превъплътят някои от известните руски балетни артисти - Талгат Коджабаев, Лилия Орекхова, Андрей Журавлев, Анна Ижанова и Юлия Журавлева. Действието се развива в тринадесет сцени под съпровода на музиката на един от най-великите композитори на XX век Сергей Прокофиев.

Билетите за спектакъла варират от 30 до 90 лв. и могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim.