„РомаНено“ свирят и се надсвирват със сръбския Принц на тромпета Марко Маркович

„РомаНено“ свирят и се надсвирват със сръбския Принц на тромпета Марко Маркович

Вили Стоянов няма да забрави впечатленията си от това колко изпълнен с музика е животът на легендарния сръбски музикант Марко Маркович. „Марко е фантастичен музикант, голямо име, с когото имаме личен спомен от „Бразобразие“. Той слезе от микробуса и започна да свири. Мина саундчека, той продължи да свири. Поканихме ги на вечеря, но той отказа. Донесохме им пици, хапна малко и продължи да свири. Свиреше в бекстейджа, докато бандите бяха на сцената, и накрая, когато дойде техният ред – той вече беше свирил 5 – 6 часа – излезе и направи 2 часа и 15 минути убийствено шоу!“ – така в студиото на Джаз ФМ музикантът разказа за този останал далеч от погледа на публиката, но удивителен епизод от първото гостуване на Марко Маркович у нас.

„РомаНено“ канят сръбския виртуоз на тромпета за концерт утре вечер в клуб „Сити стейдж“ в подлеза на НДК. Вратите отварят в 21 ч., а началото е обявено за 22 ч. Като музикант Вили Стоянов очаква да проследи развитието на Маркович сега, когато сръбския Принц на тромпета използва доста повече електроника. „Той показва, че е музикант, който не се ограничава. Интересно ми е как ще стане съ-битуването на сцената на него с Мишо Йосифов – това са два различни свята, които същевременно са много свързани. Марко е най-видният представител на сръбската духова музика, баща му е коронован Крал на Гуча, а самият Марко е печелил поне десетина пъти „Златен тромпет“. Мишо е нашият най-добър тромпетист – той също произхожда от семейство, закърмено с духова музика и свързано със Северна България, където тя е на особена почит.“

Вили Стоянов очаква с нетърпение резултата от поне още две творчески взаимодействия: надсвирванията с китариста Ангел Демирев и музикалната смесица с акордеона и изключително нежния глас на Нено Илиев. Джазово-ромската еклектика „от тази, която най-много харесваме“ ще бъде изградена с още двама специални гости, които „РомаНено“ са поканили – Атанас Попов – барабани, и Димитър Карамфилов – контрабас. За радост на всички, Марко Маркович също ще дойде с гости – той е попитал дали може да вземе още музиканти със себе си и е чул – разбира се – категоричното „да“ на домакините. На пианото е Васил Спасов.

Програмата ще е с песни от репертоара на „РомаНено“ и на Марко Маркович. Ще чуем дълбоката и плътна музика на българските творци, изтеглена напред от тромпета на сръбския музикант. „От неговия концерт в София помня абсолютно нестихващата енергия, ходеща само напред и нагоре, напред и нагоре, и всеки път – по-нагоре, отколкото си представяш. И знам, че ще дойде пик.“ – така Вили Стоянов обяснява защо му е най-интересно да чуе как Марко Маркович ще изяви още от своя талант, като се впише в динамичната и богата на нюанси музика на „РомаНено“. Спокойствието и енергията ще се срещнат в този концерт на отглас от миналото и развитие към бъдещето.

Предстоящата изява на „РомаНено“ с Марко Маркович дава отговор на въпрос, който българските музиканти отдавна си задават: с кого да комбинират своята музика – авторските песни и класическото ромско музикално наследство в доста необичайните аранжименти на Мишо Йосифов. В началото във формацията е най-големият ромски саксофонист Борил Илиев, а сега солист е Ангел Демирев. Паралелно утре ще чуем Маркович, който първи свири по този начин на тромпет сръбска музика, а втория му тромпетист Вили Стоянов може да сравни единствено с Артуро Сандовал. „Това е една от поредицата европейски музикални срещи, които се надяваме да можем да организираме, както с „РомаНено“, така и с бигбенда „Брас асоциация“ под ръководството на Ангел Заберски. Това е първият опит как такъв силен солист може да се впише в тази музикална атмосфера.“ – гледа към бъдещето Вили Стоянов.

А как постигнатото досега ни помага да вървим напред, ще чуем с музика утре вечер. Джаз ФМ е медиен партньор на събитието.

П.П.: Концертът ще е с участието на още един специален гост, който Вили Стоянов няма да разкрие до самата (му/й) поява на сцената.

  • Интервюто на Светослав Николов с Вили Стоянов можете да чуете чрез бутона „Аудио“.