Робърт Гласпър се завръща към акустичния джаз – новия си албум Covered носителят на две награди „Грами” записа на живо с триото си

Робърт Гласпър се завръща към акустичния джаз – новия си албум Covered носителят на две награди „Грами” записа на живо с триото си

Робърт Гласпър, който със своята формация Robert Glasper Experiment се впусна в изследване на афроамериканската култура чрез електронния звук, се завръща към акустичния джаз за предстоящия си проект. Covered е записан с неговото акустично трио и ще включва 11 пиеси. Повечето от тях, както подсказва заглавието, са кавъри – Barangrill на Джони Мичел, So Beautiful на Мюзик Соулчайлд, Good Morning на Джон Леджънд, Levels на Билал, I'm Dying of Thirst на Кендрик Ламар, Reckoner на Radiohead. I Don't Even Care е от неговия предходен проект Black Radio 2, където в записа на песента участва Мейси Грей. Stella by Starlight е от класическия джаз репертоар – творба на Виктор Янг от 1944 г. Covered ще съдържа също една оригинална композиция на Робърт Гласпър, специално създадена за албума, както и песен с гост-участието на Хари Белафонте. Албумът започва с въведение, за което за момента не се съобщават подробности. Първа с новия албум на Гласпър ще се срещне публиката в Ню Йорк по време на едноседмичното гостуване на триото в култовия джаз клуб Village Vanguard.

Робърт Гласпър – Covered
1. Introduction
2. I Don't Even Care (Robert Glasper/Macy Gray/Jean Grae)
3. Reckoner (Radiohead)
4. Barangrill (Joni Mitchell)
5. In Case You Forgot (Robert Glasper)
6. So Beautiful (Musiq Soulchild)
7. The Worst (Jhené Aiko)
8. Good Morning (John Legend)
9. Stella By Starlight (Victor Young)
10. Levels (Bilal)
11. Got Over с Harry Belafonte (Robert Glasper/Harry Belafonte)
12. I'm Dying of Thirst (Kendrick Lamar)

Албумът на Робърт Гласпър Covered излиза от звукозаписната компания Blue Note, за която той работи от 10 години насам. Премиерата му ще е на 16 юни. В триото на пианиста участват басистът Висенте Арчър и барабанистът Деймиън Рийд, с които той създаде първите си два албума за Blue Note. Записите за новия проект са направени на живо в Capitol Studios в Холивуд миналия декември.

В момента Робърт Гласпър продължава работата си по музиката за филма за Майлс Дейвис, с Дон Чийдъл като режисьор и изпълнител на главната роля. Преди няколко дни той спечели втората си награда „Грами” за най-добро традиционно аренби изпълнение за песента Jesus Children of America. Формацията Robert Glasper Experiment я представи заедно с Лейла Хатауей и Малкълм-Джамал Уорнър в Black Radio 2. Предишното си „Грами” музикантът спечели с албума си Black Radio – той бе отличен като най-добър аренби албум.