Роберто Фонсека е с хор „Нови български гласове“ в проекта „Отвъд нотите“ на „Джаз плюс концерти“

Роберто Фонсека е с хор „Нови български гласове“ в проекта „Отвъд нотите“ на „Джаз плюс концерти“

Когато Арканхел идва за концерт в България и полетът му е няколко часа след края на събитието, вместо да спи, прекарва времето с Маргарита и Явор от „Джаз плюс коцерти“ в слушане на плочи с български фолклор. Скоро след това изнася концерти с хор „Нови български гласове“ с диригент доц. д-р Георги Петков, а записаният на живо албум печели наградата „Латино Грами“.

„Латино Грами“ за Al Este del Cante на Арканхел и хор Нови български гласове „Еструна“

Когато Роберто Фонсека е в България през 2008 г. в края на европейското си турне, той се наслаждава на няколко свободни дни, потапяйки се в атмосферата на стара София. И така се влюбва в страната ни, че в албума си Akokan включва пиесата Bulgarian и споделя своята мечта – да работи с българска вокална формация. Той има любима песен – „Девойко мари хубава“. Преди концерта си в „София лайв клуб“ моли доц. д-р Петков да я хармонизира, за да импровизира по нея на сцената. След това го кани да се поклони пред публиката и споделя мечтата си за създаването на съвместен албум. Това е началото на проекта „Отвъд нотите“ на „Джаз плюс концерти“, по който в момента Роберто Фонсека и хор „Нови български гласове“ работят и който скоро ще се развие в албум и концертна програма. Проектът е подпомогнат по програма „Култура“ на Столична община.

„Това е един много мечтан проект.“ – казва Маргарита Борисова в интервю по Джаз ФМ. Роберто Фонсека някак си го пожела през 2008 г., когато гостува на четвъртия „Джаз плюс“ фестивал в зала „България“. След това имаше възможност да остане за няколко дни в България преди да си замине за Куба. Тогава се потопи в тукашната атмосфера и се запозна с българската музика. Изнедъж за наша голяма изненада, гордост и радост в следващия му албум се появи пиеса в 7/8 – Bulgarian. В представянето на този свой албум той навсякъде говореше за възхищението си и вдъхновението си от българския фолклор. След това изпълнява пиесата много пъти на свои концерти.“ – разказа за началото Маргарита Борисова.

Следват две гостувания у нас и много разговори. „За да стигнем до този момент през 2020 г., когато вече назря идеята и имаме готов материал. Роберто се срещна още през 2016 г. с доц. д-р Георги Петков, беше много вълнуващо да си говорят. Той тогава даже му сподели, че „Девойко мари хубава“ е една от неговите любими песни. Доц. д-р Петков веднага му я написа на партитура и вечерта на концерта Роберто я инкорпорира в пиесата, която изсвири в „София лайв клуб“ като гениална импровизация.“ – описва следващите стъпки Маргарита Борисова.

В проекта „Отвъд нотите“ през тази година бе подготвена музика, в която българският фолклор е претворен през призмата на кубинската чувствителност. „Много е интересно да се съпреживява, да се мине през това предизвикателство, което ни постави 2020 г. Композицията на Роберто Фонсека е трансформирана по неузнаваем начин и публиката ще може да я чуе и види в интернет. В нея са вплетени много български мотиви. През следващата година през юни се планира концерт на живо в България.“ – представя ни очакваното интересно преживяване в този значим проект Маргарита Борисова.

След концертите и албума с Арканхел хор „Нови български гласове“ вече има нагласата да съчетава български ритми, размери, ладове и интонации с друга култура, с други характерни особености, разказа също пред Джаз ФМ доц. д-р Георги Петков. „В личен творчески план имам доста опит в това отношение. Но пък момичетата от „Нови български гласове“ благодарение на проекта с Арканхел набраха изключително полезен сценичен опит и натрупаха много сериозни професионални качества. Въпреки че хорът е камерен, те се справят по начин, на който могат да им завидят и големите хорове. Виждам ги как израснаха много. Сега, въпреки трудните условия, пак се справяме. Ще стане нещо интересно!“ – предава ни той своята убеденост.

Доц. д-р Георги Петков високо цени музикалното майсторство на Роберто Фонсека. „Той е латино джаз музикант, който по човешки начин представя музиката и емоцията на латино културата. Вижда се как усеща и какво чувство има към българския фолклор, с какво отношение се отнася и как, пречупен през неговата творческа призма, умело го вплита в кубинските ритми.“ Така в подготвеното произведение са втъкани „Не прибирай, мила мамо, стройници“, както и любимата на Фонсека „Девойко мари хубава“. Отделно хорът ще пее върху неговите импровизации.

Работата с кубинския композитор и пианист продължава интензивно през кризисната 2020 г. Удовлетворението е голямо, а до достигането му се преодоляват редица предизвикателства. „Първо трябва да се намерят подходящи места в цялостната форма на музиката, където успешно и умело да се вплетат двете музикални култури. Освен това те са различни стилове – джаз и обработен фолклор. Аз трябва да направя такива аранжименти, които да са съобразени с джазовия характер на хармоничния език, който Фонсека използва, така че двете да се обогатяват. Трудностите идват от това, че е много времеемко – трябва да се изпишат нотите, да се направят репетиции, записват се демота и се изпращат в Куба, той прави по нов начин инструменталната част, връща ни я и се наслагват вокалите. На живите репетиции могат да се правят експерименти и става много по-бързо. Пандемията много спъва процеса като начин за достигане на финала. Но той наближава.“ – оставя ни в радостно очакване доц. д-р Георги Петков, ръководител и диригент на хор „Нови български гласове“.

  • Интервютата с Маргарита Борисова и доц. д-р Георги Петков можете да чуете чрез бутона „Аудио“.