Рисуваме дивата природа, опознаваме я чрез обитателите на Софийския зоопарк

Рисуваме дивата природа, опознаваме я чрез обитателите на Софийския зоопарк

Десетки деца се включиха в първия ден на предизвикателството на Софийската зоологическа градина да рисуват нейните чаровни обитатели. Заради пандемията зоопаркът е затворен от 11 март, но в социалните мрежи активно поддържа жива връзката със запленените от природата. „Искаме по този най-непосредствен начин да провокираме любителите на животни да изразят своето отношение към тях, както и да създадем на децата занимание в тези дни, които са особено тежки – те не могат да дойдат при нас, не ходят на училище и не бива да играят дори в кварталната градинка.“ – посочи в интервю по Джаз ФМ Катерина Зарева от Екологичния център към Софийския зоопарк.

Всеки ден темата на предизвикателството е различна. Начало на кампанията бе поставено със слона. Освен че е най-голямото сухоземно, той е и символът на зоопарка. 35 рисунки вече са публикувани на фейсбук страницата на зоологическата градина. Днес децата рисуват змии. Предстои до края на инициативата на 13 май обект на внимание да са още лъвове, гущери, хипопотами, жаби, тигри, елени… Всеки ден – различно животно.


Откакто зоопаркът е затворен заради извънредното положение, той ни среща със своите обитатели в социалните мрежи чрез ежедневни видеа, в които специалистите и гледачите разказват с много любов за животните, за които отговарят. „Целта ни е както хората да получат повече информация за представителите на различни видове, така и да се запознаят с хората, които се грижат ежедневно за тях.“ Тук животните на спокойствие се размножават, но много от тях са застрашени в национален или световен мащаб и зоопаркът има мисията да ги развъжда за запазване на вида и възстановяване на популациите в природата. Софийската зоологическа градина участва в Европейската програма за застрашени видове, отглеждайки редки и ценни екземпляри. Сред тях са антилопите адакс. За тях днес ни разказа самата Катерина Зарева, докато те спокойно преживяха и подремваха на слънце, възхищавайки с елегантни рога. Тяхното малко ще бъде разпределено в друг зоопарк, а до края на годината тук ще пристигне още един женски адакс от зоопарка в Краков. Бракониерство и загуба на местообитания са двете причини в дивата природа да са останали само 250 екземпляра, докато в зоологически градини се отглеждат 600. Антилопите адакс живят в пустинята и дълго време могат да изкарат без вода, светлият цвят на козината им помага да издържат на слънце, а в пясъка не затъват благодарение на широките си плоски копита. От краткото филмче научаваме толкова много за тях.


Египетски лешояди и персийски леопарди са сред представителите на другите световно застрашени видове, които се опазват в столичния зоопарк. В програмата за отглеждане, размножаване и реинтродукция в природата са и бърнестите мечки. Уредникът на зооколекция „Хищници“ и главен куратор на Софийския зоопарк – биологът Радко Сертов, разказва, че програмата включва и образоване на местното население как да живее съвместно с тези настървено бранещи териториите си животни. Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите е одобрила столичната зоологическа градина за размножителната програма и от Сингапур тук ще пристигне вече определената партньорка на Лиам. В друго видео ставаме свидетели на обяда на рисовете, а от анонса се информираме, че това е критично застрашен вид, включен в Червената книга. В зоопарка ни обаче има две двойки, които се очаква да имат поколение. Студентът по ветеринарна медицина Марио Александров се грижи за полярната сова Тундьо и го представя в цялата му снежнобяла прелест. Той е мощен, но млад – на малко над 2 години, и все още не е достигнал полова зрялост, което личи по петната в оперението. Когато порасне, ще е чисто бял, докато петната на женските се запазват, за да им служат като камуфлаж по време на мътенето. Ушите им са асиметрични и с движение на главите разбират откъде точно идва звукът. Птицата лети безшумно заради гладките си пера, с внимание към нея и към нас разказва гледачът.


Сега животните в зоопарка създават или вече отглеждат своето ново поколение. Начало е на брачния период за птиците, а в първите си крачки (и игриви битки) са тревопасните. Муфлончета, гривест козирог, камерунски козички, малки прасенца от вида огърличесто пекари, които в природата обитават джунглата на Амазония, са сред новите звезди на зоопарка. „Една от големите ни радости е раждането на антилопа личи. Те са доста плашливи животни, но успяхме наскоро да снимаме малкото и ще го публикуваме във фейсбук.“ – обещава Катерина Зарева. Миналата седмица буквално надникнахме в кухнята на животните. Преди това видяхме как се прави педикюр на слоницата Артайда. Докато двугърбата камила Пешо хапва върбови клонки, посяга да целуне уредника на зооколекция „Тревопасни животни“ Радослав Янков, който го потупва по главата и очаква присъединяването към трапезата на камерунските кози, които не могат да устоят на този деликатес. „Надяваме се кампанията да вдъхнови малки и големи да участват в зоопредизвикателството.“ – коментира Катерина Зарева. Още за обитателите на зоопарка можем да научим на неговата страница в интернет.


Рисунките се изпращат снимани или сканирани като съобщение към фейсбук страницата или на имейл [email protected] и се публикуват онлайн, като за публиката е достъпна само тази лична информация, която авторите и родителите на децата са решили да споделят в самата снимка или на лицевата страна на рисунката.

Предизвикателството ни насърчава да дадем форма на връзката си с природата и да ценим богатствата й. „Първо насочваме участниците към факта, че животните са изключително разнообразни. „Биоразнообразие“ бе ключова дума на изминалото десетилетие и все повече говорим за загуба на биоразнообразието. В това отношение зоологическите градини имаме все по-ключова роля като място, на което хората могат да видят представители на животинския свят от цял свят в цялото им великолепие и разнообразие максимално близо и в среда, сходна с естествената. С материали на място и в интернет информираме гостите ни, че това биоразнообразие е уязвимо, че видовете изчезват и могат да изчезнат. Възпитаваме посетителите в уважение към природата, приканваме ги да се замислят как в своето ежедневие могат да допринесат понякога със съвсем малки жестове за нейното опазване.“ – споделя за мисията Катерина Зарева.

В трудната ситуация с коронавируса тя посочи, че можем да направим много изводи: „Това, което преживяваме, е уникално и изключително и в следващите много години този период ще се изследва – дано минем през него максимално леко. Природата се събужда, животните навлизат в отнетите им от човешката цивилизация пространства. Можем да се замислим, че присъстваме доста агресивно в света, не давайки възможност на много други същества да живеят в голямо пространство от планетата. Това е време за размисъл, за споделяне, за себеизразяване и за преоткриване на връзката с природата.“

  • Интервюто на Светослав Николов с Катерина Зарева от Екологичния център към Софийската зоологическа градина можете да чуете чрез бутона „Аудио“.