Рисунки, стихове и проза, създадени от Джон Ленън за две от книгите му, ще бъдат предложени на търг

Рисунки, стихове и проза, създадени от Джон Ленън за две от книгите му, ще бъдат предложени на търг

Том Машлър - британският издател на книгите на Джон Ленън "Със собствен почерк" (In His Own Write) и "Прът в колелата" (A Spaniard In The Works), ще предложи материали от тези книги на търг в "Сотбис" в сряда. Това е най-голямата частна колекция с работи на Ленън, обявявани за продажба.

Сред акцентите в колекцията от 89 работи е една рисунка на момче с шест птици, която се появява в книгата "Прът в колелата", публикувана през 1965 г. Рисунката е била използвана 30 години по-късно като обложка за песента на "Бийтълс" Free As A Bird, написана от Джон Ленън през 1977 г. Двадесет и пет години след разпадането на групата и 15 години след смъртта на Ленън, песента е издадена като сингъл, в който се включват и другите трима членове на групата - Пол Макартни, Джордж Харисън и Ринго Стар. Предварителната оценка на рисунката възлиза на цена между 12 000 и 15 000 щатски долара. По време на търга се очаква ръкопис от 9 страници, пародия на Шерлок Холмс, озаглавена The Singularge Experience of Miss Anne Duffield, да донесе приходи между 50 000 и 70 000 долара.

Том Машлър, който е работил с Ленън по двете книги докато е бил литературен директор на издателството Jonathan Cape, определя покойния музикант като човек с "изключителен талант и въображение". В свое изявление Машлър сподели, че изкуството на Ленън е подценявано и той се надява търгът утре да възстанови баланса. Британският издател е работил и с други известни автори като Том Улф, Едуард Олби, Филип Рот и Салман Рушди.

"Със собствен почерк" е колекция от кратки разкази и стихотворения, пълна с игра на думи и правописни грешки. Книгата, която е публикувана през 1964 г., се превръща в голям хит, а в своите рецензии критиците сравняват Ленън с Луис Карол и Едуард Лиър. Публикуваната година по-късно "Прът в колелата" съдържа още хумористични и абстрактни истории.