Ринго Стар ще разказва живота си не в книга, а с песни

Ринго Стар ще разказва живота си не в книга, а с песни

„Все още съм от старата школа – обичам да се срещам с музиканти, да пиша песни, да ги свиря и да ги издавам.“ – казва Ринго Стар в интервю за сп. „Билборд“ малко след премиерата на новия си албум Postcards from Paradise. Той включва песни и участия на негови колеги и приятели като Стив Лукатър, Тод Ръндгрен, Ричард Пейдж, Грег Бизонет, Джо Уолш, Питър Фремптън... В класацията Топ 200 на „Билборд“ албумът дебютира под номер 99.

С ерудиция и жажда за приключения: Ринго Стар създава съвършен албум – Postcards from Paradise

Postcards from Paradise Ринго Стар записва с обновената си формация All Starr Band. „Още от първия състав през 1989 г. ми се искаше да седна и да напиша и запиша песни. Опитвах с много различни конфигурации музиканти, но никога не се получаваше. В сегашния си вид групата съществува вече три години, защото всички в нея си допадаме като характери. Преди винаги е имало двама-трима, които са се разбирали, а останалите не са харесвали някой от другите музиканти. С тази формация извадих голям късмет!“ – казва Ринго Стар.

Новия си проект Ринго Стар подготвя в продължение на няколко години и с много приятели. Основната формация е неговият All Starr Band, в който наистина всички са звезди – Стив Лукатър („Тото“, „Ърт, уинд енд файър“, Майкъл Джексън и всички големи в джаз, рок и фънк музиката), Тод Ръндгрен („Гранд фънк рейлроуд“, Дарил Хол, Мийт Лоуф), Грег Роули („Сантана“, „Джърни“), Ричард Пейдж („Мистър Мистър“), Уорън Хам („Канзас“) и Грег Бизонет (Мейнард Фъргюсън, Стив Вай, Джо Сатриани, Дейвид Лий Рот, „Тото“, Стив Лукатър, Лари Карлтън). Верен на принципа, че „ако ми дойдеш на гости, докато работя, ще те включа в записа“, Ринго Стар посреща в студиото си в Лос Анджелис гост-артистите, негови приятели, Дейв Стюарт, Ричард Маркс, Питър Фрамптън, Нейтън Ийст, Глен Балард и мнозина други.

Една от песните в албума – Island in the Sun, е създадена по време на турне на All Starr Band. Ринго Стар разказва: „На един саунчек Грег Роули изсвири нещо, което се превърна в снежна топка. Импровизирахме около темата – и след три саундчека вече имахме готова песен. Когато бяхме в Билокси, Мисисипи, събрах момчетата в стаята и им казах: „Нека да направим този материал на песен.“ Слушахме, подхвърляхме идеи. Когато се върнахме в Лос Анджелис след края на турнето, всеки записа партията си в домашното ми студио в къщата за гости.“

В откриващата албума песен Rory and the Hurricanes Ринго Стар се завръща в спомените към групата, в която е свирил преди сформирането на „Бийтълс“. „Тя е вместо автобиография. Вече няколко издателства ме канят да напиша книга със спомените си, но не мисля, че искрено се вълнуват от това – тях ги интересуват само осемте години с „Бийтълс“. Така че, започвайки с Liverpool 8, във всеки свой нов албум ще разказвам по малко историята на живота си. По една песен във всеки ще бъде посветена на спомените и случките от миналото.“ – обещава Ринго Стар.

След разпада на Ливърпулската четворка, единствено Ринго Стар записва с всички членове на бившата формация. „Бях приятел с всички. Беше лесно – познавахме се добре. Когато написах първите си песни – It Don’t Come Easy и Photograph, отидох при Джордж, защото той беше много добър като продуцент – аз просто исках да свиря на барабаните. Бях планирал да запиша албума Ringo (1973 г.) в Нешвил, но Ричард Пери каза: „Нека го направим в Лос Анжелис. И да знаеш, че Джон е там.“ За 10 минути написахме песента. Джордж също дойде и се включи в Ringo. Звъннах на Пол и му казах: „Записвам с другите двама, искам и ти да участваш.“ – си спомня днес Ринго Стар.