Ричард Клайдерман ще свири на най-висококачествения роял в България

Ричард Клайдерман ще свири на най-висококачествения роял в България

След броени дни в България пристига прочутият френски пианист Ричард Клайдерман, който ще изнесе концерт на 5 декември във Варна и на 7 декември в Зала 1 на НДК в София. Едно от най-важните изисквания на звездата е да разполага на сцената с висококачествен роял. Специално за събитието в София организаторите от „Кантус Фирмус“ осигуряват най-хубавия инструмент, който може да се намери в момента в България – това е чисто новият Yamaha CFX с дължина 275 см. Моделът е от новото поколение инструменти на фирмата и е почти изцяло направен на ръка. Великолепният роял бе закупен тази година от фондациите „Пиано екстраваганца“ на Людмил Ангелов и „Културни перспективи“ на Ина Кънчева и с помощта на съмишленици, които подкрепиха тази инициатива. Двамата именити наши музиканти считат, че един такъв инструмент е важна предпоставка у нас да гостуват големи артисти от най-различни жанрове на музиката.

Ричард Клайдерман, наречен от Нанси Рейгън „Принцът на романса“, гостува за седми път в България и ще свири отново с талантливите музиканти от Оркестъра на Класик ФМ радио. Тази година той ще представи програма, в която за първи път включва и българска песен, а аранжиментът за пиано и оркестър на песента „Хубава си, моя горо“ е подготвен специално за българските концерти.

Деца от SOS Детско селище Трявна ще осъществят своята голяма мечта да се срещнат на живо с Ричард Клайдерман. Децата и техните приемни родители ще посетят концерта му на 5 декември в Двореца на културата и спорта във Варна, а на 6 декември, навръх празника Никулден, ще се срещнат с прочутия пианист в морската ни столица. По време на концерта на Клайдерман в София също ще има специални гости – група от 15 деца и младежи от Дом за деца лишени от родителски грижи „Мария Терезия“ в Стара Загора ще пристигне за събитието и ще поздрави пианиста зад кулисите след края на шоуто. В понеделник в 10:40 ч. в предаването „Джаз ден“ ще излъчим интервю с директорката на Дома „Мария Терезия“.

Ричард Клайдерман, чиято удивителна кариера продължава вече 39 години, притежава изключителна самодисциплина. Особено важна за него е концентрацията преди излизането на сцена, поради което пианистът избягва всякакви странични занимания в деня на концерта. По отношение на храната той не проявява капризи – обича да хапва салати, доматена супа, ястия с пилешко месо, а също плодове и различни видове сирене. В деня на концерта пианистът винаги поръчва определени марки минерална вода, като вече цени и българските минерални води.

Скоро след изявите му в България Клайдерман заминава на голямо турне в Китай, където ще изнесе 23 концерта. Пианистът ще прекара в азиатската държава почти месец, като ще посрещне там Коледните празници, рождения си ден (28 декември) и Новата 2016 г.

Все още има ограничено количество билети за концерта на Ричард Клайдерман в София. Те са на цени от 30 до 70 лв. и се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, както и в билетния център на НДК. Билети онлайн ще откриете на www.ticketsbg.com. Касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ извънредно ще работи в събота и неделя от 9:30 до 15 часа, като ще се продават билети и за всички останали събития от програмите на „Кантус Фирмус“.