Ричард Клайдерман ще се срещне с деца от SOS Детско селище Трявна и от Дом за деца лишени от родителски грижи „Мария Терезия“ в Стара Загора

Ричард Клайдерман ще се срещне с деца от SOS Детско селище Трявна и от Дом за деца лишени от родителски грижи „Мария Терезия“ в Стара Загора

Деца от SOS Детско селище Трявна ще осъществят своята голяма мечта да се срещнат на живо и да разговарят с един от най-прочутите световни музиканти – пианиста Ричард Клайдерман. Това ще се случи в началото на месец декември, когато световната звезда на пианото идва у нас за концерти във Варна и София с участието на Оркестъра на Класик ФМ радио. Клайдерман ще пристигне в България на 4 декември и на следващия ден ще свири в Двореца на културата и спорта във Варна. Децата и техните приемни родители от SOS Детско селище в Трявна ще посетят концерта, а на 6 декември, навръх празника Никулден, ще се срещнат с прочутия пианист в морската ни столица.

Семейство Лили и Младен Недялкови са приемни родители от 2013 г. и заедно с родната си дъщеря отглеждат също и 6 приемни деца. Три от общо седемте деца на семейството ще посетят концерта и ще има възможност да разговарят с прочутия френски музикант – осемгодишните Десислава и Диляна, и 10-годишната Ивета. И трите момичета участват активно в група по приложно изкуство и се занимават с музика, насърчавани от приемната си майка Лили, която е била професионална фолклорна певица. Семейство Недялкови е едно от най-музикалните в Детското селище в Трявна.

SOS Детско селище Трявна е открито през 1993 г. и в него живеят дванадесет SOS семейства, като всяко от тях обитава еднофамилна къща. Селището дава възможност за отглеждане и възпитание на 72 деца. SOS Детски селища се издържат чрез дарения и не получават финансиране от държавата, макар че по програмата са отгледани и възпитани десетки български деца.

Ричард Клайдерман ще свири за софийската публика на 7 декември в зала 1 на НДК. Събитието се организира от музикална агенция „Кантус Фирмус“, като това е седмата поред изява на Клайдерман в столицата. По време на този концерт също ще има специални гости – група от 15 деца и младежи от Дом за деца лишени от родителски грижи „Мария Терезия“ в Стара Загора ще пристигне за събитието и ще поздрави пианиста зад кулисите след края на шоуто. Групата деца от Стара Загора също имат трайни интереси в областта на изкуствата. Едно от тях е отличен ученик в Националното училище за фолклорни изкуства „Ф. Кутев“ в гр. Котел, а други няколко деца се занимават с изобразително изкуство в Националната гимназия за приложни изкуства в Трявна и Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн в Казанлък. Посещението на концерта в София е насърчено от директорката на дома в Стара Загора Латинка Петрова, която се стреми да насочи всички възпитаници от Дома към занимания, които да стимулират развитието на детските таланти и умения.

Всички концерти на Ричард Клайдерман у нас до момента са били изключително успешни. Интересът на публиката и този път е много голям, като вече са в продажба и билетите за втория балкон на зала 1 на НДК. Ричард Клайдерман ще изпълни някои от най-големите си хитове, както и няколко нови пиеси, сред които е специално направеният за българските концерти аранжимент на песента „Хубава си, моя горо“. Цените на билетите за концерта в София са от 30 до 70 лв. Те са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, както и в Билетния център на НДК. Билети се продават и онлайн на www.ticketsbg.com.

На снимката: концерт на Ричард Клайдерман в София през 2014 г., фотограф: Янко Димитров