Ричард Бона свири с „Акустична версия“ на Plovdiv Jazz Fest. Авишай Коен, Живко Петров, Милен Кукошаров и Веселин Койчев са още в програмата

Ричард Бона свири с „Акустична версия“ на Plovdiv Jazz Fest. Авишай Коен, Живко Петров, Милен Кукошаров и Веселин Койчев са още в програмата

Соло концерт на Живко Петров ще открие новото издание на Plovdiv Jazz Fest на 5 ноември. „Много интимно и лично ще бъде това събитие.“ – каза по Джаз ФМ създателят на фестивала Мирослава Кацарова. Във втория концерт за вечерта ще честваме 60-ата годишнина на Веселин Койчев с изпълнения на квартета му The Teachers. Тази година фестивалните вечери са три, като първият концерт е от 19:30 ч., а вторият – от 21 ч. Местата в залата са разпределени през едно и всеки концерт ще може да бъде гледан от само 200 души. В първите две вечери един билет ще дават достъп и до двата концерта.

На 6 ноември на Plovdiv Jazz Fest ще чуем два ексклузивни проекта, първият от които е Wind Harmonium на Милен Кукошаров. „Освен чудесен пианист и пловдивски творец, той е и разкошен композитор. Милен Кукошаров написа пиеси, производни на джаза и свързани със съвременната музика. Той e джаз музикант, но има силно привличане към класическата и симфоничната музика и съвременната изказност. В новите си композиции е свързал тези свои отношения.“ – описа очакваното преживяване Мирослава Кацарова. Вторият концерт за вечерта тя определи като „интересен, любопитен и непредсказуем“. Специален гост на „Акустична версия“ в състав Антони Дончев и Христо Йоцов ще бъде басистът Ричард Бона. „Това е бутиков концерт, който ще се изсвири само веднъж, и то пред 200 души. Всички очакваме с нетърпение резултата от тази интересна среща.“ – каза Мирослава Кацарова. Със събитието ще отбележим 60-ата годишнина на Христо Йоцов.

Виртуозният басист Авишай Коен с два концерта на Plovdiv Jazz Fest

Последната фестивална вечер ще предложи възможност за среща с музиката на Авишай Коен и неговото трио. „Той навършва 50 години и събитието в Пловдив е част от турнето му „50 години в 50 града с 50 концерта.“ Авишай Коен лично предложи да изнесе два концерта, за да може повече хора да го чуят.“ – разказа подробности Мирослава Кацарова.

Асоциирано събитие към фестивала е концертът на Хилда Казасян с Плевенска филхармония „Да послушаме кино“. Той ще се проведе на 4 ноември в зала „СИЛА“ и билети за него се продават отделно.

Всяка вечер на Plovdiv Jazz Fest ще има джемсешъни. В съпътстващата програма е изложба от фотографии на Стефан Джамбазов, свързани с творчеството на Андрей Даниел. Тя е организирана със съдействието на сайта „Въпреки.com“. Сред другите събития е лектория за Радка Тонефф. Билетите за Plovdiv Jazz Fest вече са в продажба в мрежата на Eventim. Организаторите дават възможност запалените почитатели да се сдобият с ограничено количество фестивални билети за всички събития, като за 7 ноември те важат за втория концерт.

„Публиката на Plovdiv Jazz Fest вече е една голяма общност. Пловдив отново ще бъде празник на джаза. И ви каня сърдечно да бъдем отново заедно в тези дни, за да слушаме музика и да си говорим за нещата, които са ни вълнували през изминалата година, свързани с изкуството и културата. Всички сме зажаднели за тези събития и те отново ще ни свържат. Пак ще почувстваме силата на изкуството и добротворната му роля в нашия живот, абсолютно неизбежна.“ – каза Мирослава Кацарова.

Тя организира Plovdiv Jazz Fest чрез своята компания Blue M. Фестивалът се провежда с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на Община Пловдив за 2020 г. Събитието се осъществява с партньорството на Министерство на културата. Джаз ФМ е медиен партньор.

Догодина организаторите предвиждат фестивалът да се разрастне и с лятно издание на открито в градска среда.

  • Интервюто с Мирослава Кацарова можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

На снимката: Ричард Бона на Plovdiv Jazz Fest през 2016 г. Снимка: Евгени Димитров, BulFoto