Ричард Бона предава опита си на ученици и студенти, деца творят в работилници на фестивала A to JazZ World

Ричард Бона предава опита си на ученици и студенти, деца творят в работилници на фестивала A to JazZ World

Основният участник на четвъртото издание на фестивала A to JazZ – Ричард Бона, ще предаде опита си в музикална клиника за ученици и студенти. Лекцията ще се проведе на 29 юни от 11 до 12:30 ч. в концертната зала на Националното музикално училище на ул. „Оборище” №17. Звездата ще разкаже за своята кариера и за начина, по които майсторски преплита джаз и традиционни африкански мотиви. Ричард Бона ще демонстрира и вокални техники, ще разкаже за сътрудничествата си с Боби Макферин, Джо Завинул, Джордж Бенсън и Шака Кан. По-късно вечерта музикантът ще излезе като хедлайнер на последната концертна вечер от новото издание на фестивала A to JazZ, посветен на етноджаз музиката. Интервю с Ричард Бона очаквайте в петък по Джаз ФМ радио.

За втора година фестивалът A to JazZ ще предостави възможност за развитие на разностранни таланти на децата в рамките на съпътстваща си програма. През уикенда на 28 и 29 юни малчуганите ще имат възможност да се включат в различни образователни модули в градината на One More Cinema (на ъгъла на бул. „Фритьоф Нансен” и бул. „Патриарх Евтимий”). Трите тематични направления са: „Изработване на маракаси и сценография”, „Разучаване на текст и работа по изпълнението му” и „Изучаване на джаз и етно танц”. Заниманията ще се провеждат между 10 и 16 ч., входът е свободен, а записванията ще стават на място. След края на лекционната част най-малките почитатели на джаза ще представят наученото пред публика в спектакъл пред родители и приятели. Програмата на детската музикална работилница е разработена от екипа на A to JazZ Kids и Детската академия за сценични изкуства на Пол Маккартни LIPA 4:19 – филиал България. Образователна институция с богат опит в обучаването по сценични изкуства на деца между 4 и 19 г., академията е част от водещия университет Liverpool Institute for Performing Arts, Великобритания.

Трите фестивални вечери на A to Jazz World ще започват в 18 ч. в Южен парк 2, зад басейна „Спартак”. Входът е свободен. Ще бъдат представени проектите Jazzophonia на Биг бенда на Българското национално радио с участието на ромски музиканти и Rhodopology на Димитър Льолев. Ще чуем изпълнения на квинтета на Михаил Филипов, на „Дел Падре” и на етно джаз триото Петър Ралчев, Стоян Янкулов – Стунджи и Ангел Димитров. Сред участниците е и легендарният представител на кабовердийската традиция Тито Париш. Една от най-популярните пиеси на Пако де Лусия – Zyryab („Черна птица“ на арабски), ще бъде акцент в първата фестивална вечер. Тримата испански музиканти Хавиер Масо Карамело (пиано), Антонио Серано (хармоника) и Ален Перез (бас), свирили през последните три години с виртуозния фламенко китарист Пако де Лусия, ще направят своеобразен негов трибют. На кахона е Израел Суарес „Пираня”. Caramelo Flamenco Latin Jazz, в който участват още трима музиканти, ще изнесат двучасов концерт с много класики от богатото творчество на Пако де Лусия, измежду които Entre Dos Aguas, Have You Ever Really Loved a Woman, Rio Ancho и много други.

Всяка концертна вечер ще има продължение с джем сешън в клуб „Студио 5” от 22:30 ч. Джемовете ще бъдат водени от едни от най-големите родни джазмени – Ангел Заберски – пиано, Христо Йоцов – барабани, Шибил Бенев – китара, Борис Таслев – бас и Борислав Петров – перкусии.

Фестивалът A to Jazz се провежда в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г. и ще премине под почетния патронаж на председателя на Столичния общински съвет г-н Елен Герджиков. Организатори на събитието са фондация A to Z и фондация „Америка за България”. Джаз ФМ е медиен партньор. Повече за програмата можете да откриете тук, а за участието на Ричард Бона – тук.

Официалният сайт на фестивала е www.atojazz.bg, а това е страницата му във фейсбук.

На снимката: Ричард Бона.