Рицаря на Юга Алън Тюсан си отиде от този свят, докато омайваше Европа със старовремския чар на Ню Орлиънс

Рицаря на Юга Алън Тюсан си отиде от този свят, докато омайваше Европа със старовремския чар на Ню Орлиънс

„Джаз музиката изгуби титан, легенда и добра душа. Почивай в мир, г-н Тюсан!“ – с това посвещение Ди Ди Бриджуотър почете легендарния музикант – пианист, композитор, аранжор и продуцент Алън Тюсан, който почина в ранните часове на 10 ноември на 77-годишна възраст. Музикантът издъхна по време на европейското си турне след концерт в Мадрид. Като несбъднато желание за очаквани срещи с публиката остават неговите постове във фейсбук, в които обещава да зарадва почитателите си в Антверпен или пък да изненада слушателите в центъра „Барбикан“ по време на Лондонския джаз фестивал с нов материал, който подготвя специално за тях... Касандра Уилсън изпрати своя приятел с думите: „Благодаря за бляновете и за вкусната запръжка!“, свързвайки думите си с корените, на които Тюсан толкова много държеше.

Известен още като Рицаря на Юга, заради утвърждаването и развитието на културното наследство на Ню Орлиънс, Алън Тюсан е с над половинвековна музикална кариера, в която си сътрудничи с Ета Джеймс, Елвис Костело, „Ролинг стоунс“, Пати Лабел, Бони Райт, Джон Мейол, Мери Клейтън, Ърма Томас, „Дю Ху“, Пол Макартни, Арън Невил, Робърт Палмър, Ринго Стар и много други. Свирейки от дете, звукозаписния си дебют той прави през 1958 г. Последния от многото си албуми Алън Тюсан издаде през 2013 г. – тогава записа Songbook за лейбъла Rounder. За продукцията получи номинация за „Грами“ в категорията „Американа“, като пиесата Shrimp Po-Boy, Dressed бе отделно номинирана за най-добра песен в автентичната американска традиция.

Прозвището Рицаря на Юга Алън Тюсан получава заради своята всеотдайна дейност за издигане на духа на Ню Орлиънс. Както се изписва на английски, Sounthern Knight прави паралел с най-известната песен на музиканта – Southern Nights от едноименния му албум от 1977 г. Най-популярната сред колегите му негова композиция обаче е Get Out of My Life Woman, към която в своето творчество се обръщат десетки музиканти, сред които групите „Дъ Доорс“ и „Дерек Тръкс бенд“, Нилс Ландгрен и Джо Семпъл, Соломон Бърк, Джери Рафърти...

Алън Тюсан е на 77-ма позиция в класацията на „Ролинг стоун“ за най-великите автори на песни на всички времена. Изданието отбелязва, че с творчеството си той е допринесъл за изграждането на звука на града, в който са създадени предпоставките за възникване на рокендрола. Самият Алън Тюсан определя традицията на Ню Орлиънс като: „воден от брас оркестър парад, синкоп и хумор“. И допълва: „На нас ни отнема много по-дълго време да стигнем до бъдещето, отколкото където и да е другаде в Америка. Така че оставаме по-дълго под въздействието на очарованието на миналото.“

Алън Тюсан получава много признания за творческата и обществената си дейност. Преди две години президентът Барак Обама го удостои с Националния медал за изкуство за приноса му към ритъм енд блус и джаз музиката на Ню Орлиънс. Тогава президентът каза: „След като родният му град бе унищожен от урагана Катрина и той бе принуден да се евакуира, направи нещо важно – завърна се. И от тогава насам Алън посвети таланта си на възстановяването и възраждането на Ню Орлиънс. И днес той излиза на сцени по цял свят, на които изявява невероятния си талант, правейки всичко възможно да възкреси духа на Голямото спокойствие.“ „Където и да съм, се чувствам като откъдето съм.“ – отговори Алън Тюсан.