Революционния джаз-рок звук на „Чикаго“ представя в цялото му богатство продуцентът Стивън Уилсън в нов ремикс на Chicago (II)

Революционния джаз-рок звук на „Чикаго“ представя в цялото му богатство продуцентът Стивън Уилсън в нов ремикс на Chicago (II)

Мечтата за по-добър свят, който да изградим заедно, групата „Чикаго“ облича в също толкова революционен джаз-рок звук във втория си албум. Записан през 1969 г. и издаден през януари 1970 г. Chicago (по-известен като Chicago II) сега ще се появи в нов ремикс на прогресив рок музиканта Стивън Уилсън. Творецът, впоследствие номиниран четири пъти за наградата „Грами“, споделя, че е оформен под неговото въздействие.

Още с дебюта си Chicago Transit Authority групата „Чикаго“ прави силно впечатление и по време на наситеното си с участие турне обобщава своите наблюдения и изразява надеждата си за света във втори албум. Основно съсредоточен във формиращия се от нея симфоничен джаз-рок звук, Chicago е фундаментален в обществената и музикалната история. Албумът е с призивността на рока и е реализиран в звучността на джаз музиката. С него музикантите отправят апел за промяна: „С този албум се посвещаваме с цялата си енергия на хората на революцията, която назрява.“ – това заявяват творците в своето обръщение към слушателите. Песните в албума отразяват визията им за общност, в която гласът на разума ще надделее над крясъка на омразата и противопоставянето. „Няма вече да умираме. Няма да се избиваме. Няма да се бием. Не искаме да умрем. Не, не искаме да умрем. Молим, нека променим всичко това! Нека да направим света Добър за всички. А бъдещето – още по-добро. Нека просто се обичаме. Нека сбъднем тази мечта. Можем да променим света. Това зависи от мен, зависи от теб – така че нека го направим сега!“ – пишат на обложката на албума идеалистите от „Чикаго“.

Техните послания и начинът им на музикално изразяване в този албум резонират у един от бъдещите лидери на прогресив рок сцената – английския музикант Стивън Уилсън: „Тук чуваме всичко – от нежни моменти до силни рифове и джаз-рок, заразни мелодии и прекрасни вокални симфонии. Когато за първи път го чух в тийнейджърските си години, бях запленен от съчетанието между джаз, блус, поп, класически, прогресив и хард рок елементи, както и от страхотните импровизации и сложните аранжименти. Вокалите, които в различните песни са изпълнени от различни членове на групата, добавят уникална индивидуалност. Може да се чудите как тази смесица се превръща в едно цяло, но го прави – и то по невероятен начин.“ Сега Стивън ще ни предложи своя ремикс на песните, в който обещава да изведе всички музикални детайли, кристално ясни, на преден план. Ремиксираната версия на Chicago ще се появи на 27 януари 2017 г. от Warner („Орфей мюзик“). Датата е избрана символично – оригиналът излиза на 26 януари 1970 г. от Rhino.

По създаването на ремикса Стивън Уилсън работи с оригиналните лентови записи, като цели да изтегли на преден план заглушени или изгубили се в миксирането елементи. „Работих с 24-битов запис на 96 килохерца с добро качество. Изолирах всеки един елемент от сесията, което ми даде възможността да възстановя микса от основата – от барабаните, и да пресъздам оригиналния запис възможно най-точно, използвайки същите стерео ефекти и честотни настройки, същото ехо и същата динамика на силата на всеки инструмент или вокал. Същевременно целях яснота и чистота на звука.“ – разказва Стивън Уилсън.

Популярността на този албум на „Чикаго“ е толкова голяма, че скоро след появата си става платинен. После своята вяра за любовта като спасител на света музикантите започнаха да изразяват в по-меките като звук любовни балади, с които станаха популярни из цялата планета. През последните години „Чикаго“ получиха две сериозни признания за своя принос – през 2014 г. техният дебютен албум бе въведен в Залата на славата на наградите „Грами“, а самите музиканти вече имат място в Залата на славата на рокендрола.