Ремонтираната будка на ъгъла на бул. „Дондуков“ срещу служебния вход на Операта ще бъде открита с ново издание, наречено „Преходен вестник“

Ремонтираната будка на ъгъла на бул. „Дондуков“ срещу служебния вход на Операта ще бъде открита с ново издание, наречено „Преходен вестник“

Будката на ъгъла на бул. „Дондуков“ срещу служебния вход на Операта има променлива история. Тя е построена през 30-те г., а през 60-те е преустроена за разпространение на партийната преса. Тогава е имала впечатляващ вид със заоблената си форма от камък и хоросан. А след това дълги години стои неизползвана и незабележима със своята скромна конструкция от дърво и метал въпреки впечатляващата си основа от естествен камък. Преди една година Столичната община предостави будката на Гьоте-институт за безвъзмездно ползване – като експериментално и развлекателно градско пространство. Сега тя - с ново лице, току-що ремонтирана от екипа на „Трансформатори“ – ще бъде открита отново с ново издание, озаглавено „Преходен вестник“.

Инициатори на проекта БУД.КО са Гьоте-институт България, фондация „За Оборище”, сдружение „Трасформатори“, фестивалът „Козе мляко“ в Бела Речка, етнолозите Керстин Екщайн и Михаел Шьонхут и градската управа на София, район Оборище. Партньор на проекта е международният културен симпозиум на Гьоте-институт „Споделяне и размяна“ във Ваймар.

Преходен вестник е първо издание от пет тематични броя, всеки с тираж от 100 копия. Изданието е базирано на основата на страници от архивни броеве на периодични издания на българската преса (някои преустановили съществуването си), компилирани на основата на различни тематични и формални критерии.

Петте броя на „Преходен вестник“ включват:
Брой първи: Делничен; Брой втори: Празничен; Брой трети: Уличен; Брой четвърти: Извънреден; Брой пети: Фантастичен.

Подходът е експериментален и тества въздействието и комуникацията на фотографските изображения от пресата, непридружени от поясненията на текстове (заглавия, статии, надписи под изображенията). С други думи - въпросът, който „Преходен вестник“ си поставя е: какво разбираме, спомняме и можем да възстановим като образ за места и събития от близкото минало (т.н. преход, започнал през 1989 г.), предадени само от фотографии.

Изложбата „Преходен вестник“ се открива днес от 17:30 ч., на ъгъла на бул. „Дондуков“ и улица „Стара Планина“. Идеята и реализацията е на Красимир Терзиев, а асистенти продукция са Марина Генова, Мартин Стратиев, Лора Тодорова, Нели Борисова, Вълко Чобанов, печатът е дело на „Неопринт“, София.