Ремастерирано издание на Giant Steps на Джон Колтрейн излиза по случай 60 години от издаването на албума

Ремастерирано издание на Giant Steps на Джон Колтрейн излиза по случай 60 години от издаването на албума

Две колекции за ценители ще се появят на пазара следващия месец по случай 60 години от издаването на един от най-великите албуми в историята на музиката - Giant Steps на Джон Колтрейн. Те излизат на 18 септември от каталога на компанията Rhino. Giant Steps: 60th Anniversary Deluxe Edition включва ремастерирана версия на оригиналния албум и 8 дубли от звукозаписната сесия. Другата юбилейна колекция - Giant Steps: 60th Anniversary Super Deluxe Edition, е с още 20 добавени дубли, които също са ремастерирани. В книжките са публикувани снимки и оригиналните бележки към албума, както и нов текст, написан от известния музикален историк Ашли Кан. Изданията излизат на плоча, двоен компактдиск и ще бъдат достъпни за дигитален даунлоуд и стрийминг.


Трейлърът, с който беше анонсирано издаването на двете юбилейни колекции

Джон Колтрейн записва Giant Steps през 1959 в Atlantic Studios в Ню Йорк. С него свирят Томи Фланaган (пиано), Пол Чеймбърс (контрабас) и Арт Тейлър (барабани). Единствено пиесата Naima е записана в различен състав: на пианото е Уинтън Кели, а на барабаните - Джими Коб. Любопитното е, че Колтрейн започва записите на Giant Steps няколко дни след като е завършил своята работа по друг култов албум - Kind of Blue на Майлс Дейвис.

На фотографията: Джон Колтрейн пред обектива на Уилям Клакстън. Снимката е направена в Guggenheim Museum в Ню Йорк през 1960 г. Картината зад саксофониста е на френския художник Пиер Солаж.