Рекордно голяма е следкризисната „Алея на книгата“ в София

Рекордно голяма е следкризисната „Алея на книгата“ в София

Шатрите на „Алея на книгата“ ще бъдат толкова много, че ще изпълнят бул. „Витоша“ и ще достигнат до парка пред НДК, свързвайки важни градски пространства. Базарът с рекорден брой изложители сега се организира за седма година от Асоциация „Българска книга“ и ще се проведе от 7 до 13 септември. Джаз ФМ е медиен партньор. Почти 100 от водещите български издателства и книготърговци ще представят свои нови и подбрани заглавия в общо 37 шатри. Те ще бъдат разположени на пешеходната част на бул. „Витоша“ от пресечката с ул. „Солунска“ до бул. „Патриарх Евтимий“ и в парковото пространство пред НДК.

„Преживяхме месеците на абсолютна изолация, в която достъпът до книги бе ограничен. Сега се радваме на тази възможност на открито книгите да достигнат до своите читатели.“ – коментира пред Джаз ФМ председателят на Асоциация „Българска книга“ Велизара Добрева. След успеха на Пролетния базар на книгата в София се проведе „Алея на книгата“ във Варна, идната седмица изложението е в София, а в края на месеца предстои да гостува в Пловдив.

Велизара Добрева вижда белези на възраждане в сектора: „Много се радваме, че след голямото затваряне отново се издават нови книги. В противен случай цялостно четенето не може да бъде поддържано. Най-важното за нас е, че се научихме да комуникираме още по-добре както помежду си в бизнес отношенията, така и с нашите читатели онлайн. Всяка трудност, всяка криза, всяко предизвикателство имат своята положителна страна, дават нови възможности, позволяват ни да се развием, да се адаптираме. Силно се надяваме, че ни очакват още по-светли дни за книгоиздаването и за четенето на книги в България.“

Литературният кът на Алеята, който всяка година е сцена на разнообразна Културна програма със свободен достъп, отново ни очаква с премиери на книги, срещи с автори, издатели и преводачи, както и със събития за деца. Тази година той ще бъде разположен на бул. „Витоша“ до пресечката с ул. „Парчевич“. Литературният кът ще бъде и домакин на официалното откриване на 8 септември, вторник, в 17 ч., с участието на Джаз формация „София“. Работното време на изложението ще бъде всеки ден от 10 до 20 ч., а в закриващия неделен ден – до 19 ч. „Алея на книгата“ в София е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.

  • Интервюто на Светослав Николов с председателя на Асоциация „Българска книга“ Велизара Добрева можете да чуете чрез бутона „Аудио“.