Реалността на вълшебството е в „Зимни приказки“ за деца и възрастни в Музикалния театър

Реалността на вълшебството е в „Зимни приказки“ за деца и възрастни в Музикалния театър

Специално към децата (и техните родители) се обръща Държавният музикален и балетен център от този петък до идната неделя в програмата „Зимни приказки“ от 13 спектакъла, представени от Музикалния театър и балет „Арабеск“.

„Снежната кралица“ премиерно от балет „Арабеск“: „Вълнението е в съзерцанието,
а понякога ярките и внушителни неща може би са само една опаковка“

В съботния ден зрителите се почувстваха специални още от първия миг в сградата на театъра. Приказката вече е започнала.

Жива елха подканя публиката в кулоарите.

Приказни герои се снимат с малчуганите. Разкошни рокли, направени от златна мрежа, изящно танцуват във въображението.

Децата сядат пред тоалетките, за да изрисуват гримьорите на театъра лицата им.

Наоколо имат толкова много шапки и воали да довършат тоалета си според своето въображение.

Огрените в светлина елхи са магическа гора, на фона на която децата се снимат. Нито едно тяхно желание не е отказано, защото са в приказен свят.

А столовете – някои от които са сценични декори още от царско време – са истински тронове на принцове и принцеси.

Посрещат ни разпоредители в дрехите на герои от обичани постановки.

А наоколо са костюмите на обичани артисти от запомнящи се роли – една от тях е на Донка Шишманова, друга – на директора на театъра и звезда на оперетата Марияна Арсенова. Между тоалетите виждаме пианото от „Фантомът на операта“.

„Идеята, която първа се запали в мен, беше и ние, големите, да си припомним магията на онова детство, което все повече потъва зад облаците на времето в лека забрава. Това е магията на приказния свят, който можеш да докоснеш, да изживееш. Децата могат да се преоблекат, да се гримират и да станат приказни герои. Чуваме отново шумящите страници на книжките, които баба и дядо са чели на всеки един от нас. Това е красотата, в която можеш да потънеш извън екраните на електронните устройства. От тук тръгна тази идея. Всяко едно дете ще се докосне до реалността на вълшебството. Създаваме неповторимо преживяване и децата вече ще знаят, че в този красив театър с много светлини има такива вълшебства.“ – описва идеята директорът на театъра Марияна Арсенова.

Най-важното, когато се случва един проект, е хората да го чувстват – не само да го пипнат, а всичко това да те вълнува. Нашата идея бе да покажем къде е къщата на приказките. Музикалният театър е бил, е и винаги ще бъде това.“ – казва Зорница Дамянова, която е солист в оперетата, но също така се занимава с интериорен дизайн и преобразява фоайето на театъра. Концепцията за празничното посрещане тя изготвя заедно с Ирина Величкова. За магическото въздействие свидетелства отношението на сценичните работници – те са направили всичко с откровеното щастие, което децата изпитват. „Вълнението при възрастните е огромно и съм сигурна, че в съботната сутрин съпреживяването между родители и деца ще бъде назабравимо.“ – уверена е Зорница Дамянова.

Така музикалният театър ще ни посреща до 8 декември. След откриващия „Зимни приказки“ премиерен спектакъл на балет „Арабеск“ „Снежната кралица“ следват любими представления от репертоара на Музикалния театър: „Аладин“, „Котаракът Шарл“, „Да целунеш принцеса“, „Снежанка и седемте джуджета“ от Атанас Косев (за представлението на 6 декември от 17 ч. театърът отваря вратите си за деца, лишени от родителски грижи), „Четиримата близнаци“, „Малката кибритопродавачка“ от Румен Бояджиев – син, а балет „Арабеск“ още веднъж ще се включи в програмата с две представления на традиционния коледен спектакъл „Лешникотрошачката“. След представленията героите от сцената излизат в кулоарите, за да разговарят и да се снимат с младите почитатели на изкуството. А на излизане от театъра получават подарък – меденка.

На 21, 22 и 27 декември Музикалният театър ще ни поднесе празнични спектакли с коледни песни и мюзикъл. „Това е всичко, което винаги ни посреща и създава настроението за красиви и щастливи семейни празници. Искаме да заредим нашата публика с уют и настроение. Тези най-съкровени чувства те могат да ги получат единствено при нас!“ – казва за програмата Марияна Арсенова.

С артистите от Музикалния театър ще вдигнем новогодишна наздравица на оперетен бал на 28 декември от 19 ч. в Зала 1 на НДК. Тогава ще бъдем с музиката на Йохан Щраус, Лехар, Калман и Офенбах. По същото време в сградата на театъра гала вечер ще поднесе балет „Арабеск“. На 29 декември е празничната постановка на „Царицата на чардаша“, а за първи път от години спектакъл ще се играе и в последните часове от годината. Музикалният театър ще се нареди сред световните оперетни сцени, които изпращат годината с „Прилепът“ от Йохан Щраус. Представлението е от 17 ч. и ще е придружено от много изненади за публиката, сред които томбола и по чаша шампанско. Пълната програма за декември можете да видите на сайта на театъра тук.

През 2020 г. Музикалният театър ще представи „Цигулар на покрива“ от Джери Бок. Режисьор е Небойша Брадич, диригент – Юли Дамянов, сценограф – Миодраг Табачки. Премиерите са на 24, 25, 26 и 31 януари. През март отново се завръща „Фантомът на операта“. През април ни очакват премиерите на „Принцесата на цирка“ от Имре Калман и „Копче за сън“ от Валери Петров и Георги Генков. През май на сцена излиза мюзикълът на Любомир Денев и Асен Аврамов „Приказка за джунглата“ по „Книга за джунглата“ на Ръдиард Киплинг.

  • Интервю с Марияна Арсенова и Зорница Дамянова от предаването „Джаз ден“ на 29 ноември можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Снимки: Димитър Христов