Разтапяща сърцето нежност в първия сингъл от предстоящия албум на Нора Джоунс – Carry On

Разтапяща сърцето нежност в първия сингъл от предстоящия албум на Нора Джоунс – Carry On

Свиренето и пеенето на Нора Джоунс са като прегръдка – затова нейното тихо присъствие в музиката е толкова забележимо. Със същата нежност идва новата й песен Carry On – така тя обявява излизането през октомври на албума Day Breaks. Това е шестият й солов проект, следващ Little Broken Hearts от 2012 г. и Foreverly с Били Джо Армстронг от 2013 г.

Нора Джоунс завърши записите за новия си албум, а в срещата с бяла лама пред вратата на студиото мигове по-късно видя добра поличба за успеха му

В Day Breaks чуваме Нора Джоунс отново като композитор и изпълнител на пианото. Това е завръщане към началото – към албума Come Away With Me, който бе любов от първо слушане. Дебютът й през 2002 г. я направи моментално любима – публиката го изведе до диамантен статус на продажби, а колегите я отличиха с 8 награди „Грами“.

„С новия си албум завършвам пълен кръг, тъй като се завръщам към най-ранните ми влияния. След дебютната си плоча малко се отдалечих от пианото. Продължих да свиря на него, но бях вдъхновена повече от китарата. Изпитах истинско удоволствие отново да съм на пианото в новия си албум.“ – казва за Day Breaks Нора Джоунс.

Нора Джоунс пред Джаз ФМ през 2009 г.: „Важно да изпробваш различни пътища“

„Когато създавам музика, се опитвам да бъда максимално открита – това е най-добрият начин да правиш нещата. Не винаги успяваш да разбереш всичко, нито пък другите чуват всичко, но най-добре е да останеш отворен, когато нещо е в процес на създаване. Мисля, че е важно да изпробваш различни пътища. Аз правя това с музиката си. Ако стоиш на едно и също място и не опитваш нищо ново, можеш да се отегчиш.“

Новият й албум съдържа 12 песни, от които тя пише 9, а другите са версии на пиеси на Хорас Силвър, Дюк Елингтън и Нийл Янг. Заглавията на песните разказват историята на любовта: „Рана“, „Трагедия“, „Обратната страна“, „Чудесно време за любов“, „И тогава се появи ти“, „Не бъди отхвърлен“, „Започва нов ден“, „Мир“, „Беше забавно“, „Дълбок сън“, „Продължаваме напред“ и „Африканско цвете“.

Пилотният сингъл от Day Breaks – песента Carry On, е за начина, по който изграждаме любовта със скромни жестове на разбирателство и споделеност. Тя е съпроводена от видео, в което Нора Джоунс свири на пианото, а на фона на песента двама възрастни, любовта между които не е стихнала, приготвят храна в кухнята, оставят приборите настрана, за да потанцуват, и след това се връщат към прозаичните занимания, от които лъхат взаимност, страст и любов.

Гост-музиканти в Day Breaks са саксофонистът Уейн Шортър, органистът д-р Лони Смит и барабанистът Браян Блейд. Албумът излиза на 7 октомври от звукозаписната компания, с която Нора Джоунс работи от самото начало – Blue Note.

Нора Джоунс – Day Break
1. Burn
2. Tragedy
3. Flipside
4. It's A Wonderful Time For Love
5. And Then There Was You
6. Don't Be Denied
7. Day Breaks
8. Peace
9. Once I Had A Laugh
10. Sleeping Wild
11. Carry On
12. Fleurette Africaine (African Flower)

  • Песента Carry On от новия албум Day Breaks на Нора Джоунс слушаме днес в „Джаз ден“.