Различните образи на фламенко музиката в новото издание на Фестивала за нова музика от Испания и Латинска Америка ¡Olé! Festival

Различните образи на фламенко музиката в новото издание на Фестивала за нова музика от Испания и Латинска Америка ¡Olé! Festival

С четири документални филма в Дом на киното и три концерта в „София лайв клуб“ започва новото издание на Фестивала за нова музика от Испания и Латинска Америка ¡Olé! Festival. Организатор е „Институт Сервантес – София“ със съдействието на „Джаз плюс – концерти“. Събитията се провеждат от 7 до 24 октомври, а концертите са с начален час 20.

Фестивалът започва с отдаването на почит към Пако де Лусия. На 7 октомври в Дом на киното ще гледаме филма „Пако де Лусия: Търсенето“, който изследва света на творчеството на китариста. През 2015 г. лентата получава наградата „Гоя“ за най-добър документален филм. „Пако де Лусия: Търсенето“ е режисиран от племенника на легендата Франсиско Санчес Варела.

На 11 октомври на сцената на „София лайв клуб“ ще бъде неговият брат – китаристът Антонио Санчес. Усвоил занаята при самия Пако, той ще поднесе концерт в негова памет заедно с друг инструменталист от последната формация на музиканта – Антонио Серано (хармоника).

Филмовата вечер на 7 октомври продължава с „НО – един фламенко разказ“, който има силна фестивална година. „Този документален филм пресъздава въображаема история, представяща света на фламенкото в различни пространства в Севиля.“ – разказа в студиото ни директорът на Институт „Сервантес“ Хавиер Валдивиелсо.

На 8 октомври от 20:30 ч. гледаме „Импулс“, посветен на най-значимата фламенко танцьорка на Испания днес – Росио Молина.

Последният филм от „¡Olé! кино“ е на 9 октомври от 19 ч. „Казаманс“ е за историята на испански музикант, който открива африканската музика в Сенегал и намира общите връзки между арабската, африканската и испанската фламенко музика.

След края на филмовата програма и концерта на Антонио Санчес и Антонио Серано в памет на Пако де Лусия в ¡Olé! Festival за нова музика от Испания и Латинска Америка на 18 октомври в „София лайв клуб“ ще слушаме изпълненията на Мария Торо и нейния квартет. Флейтистката е ученичка на прочутия Хорхе Пардо, който миналата година участва на фестивала. „Тя по много елегантен начин съчетава фламенкото с джаза. Мария Торо е едно от големите открития на фламенкото днес.“ – описва образа й Хавиер Валдивиелсо, директор на Институт „Сервантес“.

В музиката на Хорхе Пардо чуваме миналото и чувстваме настоящето. Подготвяме се за бъдещето

На 24 октомври ще погледнем към фламенко музиката от по-особен ъгъл. Куентин Гас и „Лос Сингарос“ я втъкават в своя психеделичен рок. „Искаме да включим всички видове публики и да предложим голямо богатство и разнообразие от проекти.“ – обяснява разширяването на границите на музикалното присъствие директорът на „Институт Сервантес – София“ Хавиер Валдивиелсо.

  • Интервюто на Светослав Николов с него можете да чуете чрез бутона „Аудио“.