Разказваме за уменията на журналиста и за призванието на радиоводещия на Детския базар на професиите

Разказваме за уменията на журналиста и за призванието на радиоводещия на Детския базар на професиите

Защо е важна професията на журналиста? Как се създават и усъвършенстват журналистическите умения? Как радиоводещият успява да изгради връзка на доверие и любов със слушателите си? За всичко това ще разкажем в лекция пред ученици днес по време на Детския базар на професиите. Радиостанциите от bTV Radio Group през целия ден ще бъдем в учебния корпус на „Музейко“, за да дадем възможност на малчуганите да почувстват вълшебството на радиото. На щанда ни ще има микрофон, слушалки, пулт и компютър, за да могат те да чуят как техниката улавя любовта в сърцето и в гласа на радиоводещия, за да ни интервюират или да посрещнат на стола на събеседника своите съученици. Детският базар на професиите се провежда днес (от 10 до 17 ч.) и утре (от 10 до 18 ч.) в учебния корпус на „Музейко“. Днешният ден е за организирани посещения на предварително записали се групи, а утрешният е с индивидуален достъп. Входът е свободен. Радиостанциите от bTV Radio Group сме медиен партньор.

Детският базар на професиите е продължение на програмата „Гордея се с труда на моите родители“, създадена преди няколко години от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. „Все повече компании се включват в инициативата ни, но никога не можем да представим професиите пред толкова много деца, колкото ни се иска.“ – обясни пред Джаз ФМ замисъла на инициативата Огнян Траянов – председател на Националния съвет. Компании канят децата на своите служители в Ден на отворените врати да се запознаят с производствения процес и с участието на родителя в него, за да оценят ползата от неговия труд. Така знанието придобива смисъл – то не е самоцелно, а е път към нещо, което ще градиш вбъдеще. От друга страна работата се приема от децата като лишаваща ги от общуването с родителите. Посещавайки работното място, малчуганът ще се убеди, че когато родителят отиде на работа, той прави това, за да продължи хубавото и добро, което прави вкъщи.

„Един от проблемите на образованието е, че лишаваме децата от мотивацията да учат нещо, знаейки, че то ще им бъде полезно в определен момент от тяхната професионална реализация.“ – обяснява още едно от решенията, които инициативата предлага, Огнян Траянов. В лекцията ни днес от 13 ч. ще разкажем защо професията на журналиста и радиоводещия е полезна и приятна: как даваме спокойствие чрез пълноценна информация, за да могат слушателите да формират свободно компетентно мнение, как създаваме настроение чрез поднасянето на информация и чрез нашия музикален избор, как създаваме позитивна енергия, която ще увеличи силите на слушателите в често натовареното и понякога трудното ежедневие.

Ще споделим от личен опит как да откриеш призванието си, как да усъвършенстваш уменията си и как да се реализираш. За това ще говорим с колегата Георги Митов от Класик ФМ, за да въодушевим децата за реализация. „Това е крайната цел – едно правилно отношение, че трудът и творчеството, съзиданието, са начинът да оставиш следа след себе си и да се реализираш, че създавайки за другите, изграждаш себе си.“ – каза Огнян Траянов – председател на Националния съвет на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Интервюто с него можете да чуете чрез бутона „Аудио“. Сред другите лектори има геолог, архитект, енергетик, акушерка, ветеринар, готвач, планински спасител, писател, инженери.