Разходка сред хиляди заглавия на „Алея на книгата“ от днес до 15 септември

Разходка сред хиляди заглавия на „Алея на книгата“ от днес до 15 септември

Седмото издание на най-голямото пътуващо изложение в страната „Алея на книгата“ пристига в София и започва днес, като на официалното откриване от 17 ч. в Литературния кът до паметника на Алеко Константинов ще чуем изпълнения на Джаз формация „София“. Книжното изложение на открито вече успешно премина през градовете Пловдив и Варна, а в София е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2019 г. Белите шатри традиционно ще очакват читателите и приятелите на книгите в пешеходната част на булевард „Витоша“ от пресечката с бул. „Патриарх Евтимий“ до ул. „Узунджовска“. По „Алеята на книгата“ сред хиляди заглавия ще можем да се разходим до неделя, 15 септември. Изложението е отворено всеки ден от 10 до 20 ч.

Тази година „Алея на книгата“ е с рекореден брой изложители. Над 70 от водещите български издателства и книгоразпространители ще представят новите си заглавия в общо 23 шатри. Както всяка година, Литературният кът на Алеята ще бъде сцена на богата културна програма, включваща премиери на книги, срещи с автори, издатели и преводачи, игри и работилници за деца. Всички събития са при свободен вход. Сред участниците тази година са Антон Георгиев, Деметра Дулева, Димитър Тонин, Добри Божилов, Евтим Евтимов и Романьола Мирославова, Камелия Кучер, Светослав Тодоров, Свилен Ноев от група „Остава“, Стефана Белковска, Татяна Попова.

Специални събития ще очакват и най-малките читатели – среща с Петя Александрова и нейната стихосбирка „Как да порасна“, с Катерина Нейнска и Светломира Минкова и тяхната „Фен и Бибит в Приказната гора“, с преводача на „Съчко“ от Джулия Доналдсън – Красимир Проданов. За малчуганите ще има концерт с песни от поредицата познавателни книжки „Чуден свят“ в изпълнение на Детска вокална група „Сладки пуканки“ към Националния дворец на децата. В културната програма е представяне на детската книга с аудио диск „Софѝя и хвърчащото креватче“, както и на новите книги за деца и възрастни „Азбука“ и „Племето на майките“ от Ирина Каракехайова. „Клевър бук“ ще посреща децата с игри, гатанки и логически задачи, а работилничка за числа и природа ще покаже как да се учим лесно с метода на Монтесори.

В програмата на Литературния кът е и специално събитие, посветено на грамотността. То е организирано в партньорство с Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките. На 14 септември, събота, от 15 до 17 ч. родители и деца ще премерят сили в тест по грамотност. Инициативата е под наслова „Написаното остава. Пиши правилно!“. Всеки, който желае да провери знанията си по български правопис и пунктуация, може да се подложи на диктовка или да реши езиков тест и да получи съвети от млади учени от БАН за избягване на най-често допусканите грешки. Участниците ще получат стикери „Написаното остава. Пиши правилно!“, които могат да залепят върху табели или надписи на публични места с допуснати правописни грешки. Най-успешно справилите се ще получат и други награди.

Организатор на „Алея на книгата“ е Асоциация „Българска книга“, а Джаз ФМ и други радиостанции от bTV Radio Group сме медиен партньор.