„Разговори със Скорсезе” на Ричард Шикъл - завладяваща среща на влиятелен кинокритик с великия режисьор Мартин Скорсезе

„Разговори със Скорсезе” на Ричард Шикъл - завладяваща среща на влиятелен кинокритик с великия режисьор Мартин Скорсезе

От вчера емблематичната поредица „Амаркорд” предлага на българската публика „Разговори със Скорсезе” на Ричард Шикъл – една завладяваща среща на влиятелен кинокритик с велик съвременен режисьор!

„Разговори със Скорсезе“ (превод: Росен Рачев и Богдан Русев, издателство „Колибри”) предлага рядък поглед към вътрешния свят на Скорсезе, една от „институциите” на световната кинематография, чрез неговите собствени думи. Режисьорът разказва увлекателно за по-малко известните си филми, за отдавна превърналите се в класика, за документалните си опити и за това какво му е повлияло най-силно. Оказва се, че по „жестоките улици“ на неговото детство, прекарано в квартал на работническата класа, но и на мафията, опасността винаги е дебнела зад ъгъла. Скорсезе е магьосникът, обогатил световното кино с ленти като „Разярения бик”, „Последното изкушение на Христос”, „Кралят на комедията”, „Невинни години” и „Добри момчета”. Скорсезе е и страстен любител и изследовател на киното – човек, който отделя почти толкова време, за да изучава и реставрира старите филми, колкото да създава нови.

Роден през 1933 г., Ричард Шикъл е уважаван американски киноисторик, журналист, автор, сценарист и документалист, а също така филмов и литературен критик. Шикъл води интервютата с Мартин Скорсезе с вещина. Превежда ни през живота и творчеството на големия кинорежисьор – от детството в реалността на нюйоркския квартал Малката Италия през 50-те години, бягството му от тази реалност чрез филмите до израстването му като творец, чийто енциклопедични познания за киното оформят амбициите и изкуството му.