Рали състезателите Илия Чубриков и Елвис Георгиев посетиха „Автосалон София“ – 2015

Рали състезателите Илия Чубриков и Елвис Георгиев посетиха „Автосалон София“ – 2015

Един от най-обичаните и успешни български пилоти в историята Илия Чубриков и победителят от първото по рода си „Екорали“ в България в хибридния клас Елвис Георгиев посетиха „Автосалон София“ – 2015, за да се запознаят с най-новото в автомобилните технологии.

Ветеранът Илия Чубриков разгледа със съпругата си първо щанда на Renault и се поинтересува от електрическия модел Renault Zoe, който дебютира на изложението. Автомобилът може да измине до 240 км с едно зареждане – значителна стъпка напред спрямо предшественика си. Електромобилът струва под 60 хил. лв., срещу които купувачът получава изцяло екологичен модел и нулеви вредни емисии при ауспуха. Новото Zoe разчита и на нова система за зареждане на батериите, която позволява това да става по-бързо дори в домашни условия. От Renault изчисляват, че за едно минута зареждане се осигурява около 1 км пробег. Пълният заряд на Zoe ще се отрази на сметката за ток с не повече от 5 лв., уверяват от френската компания – а това е забележително за пробег от над 200 км.

Победителят от първото по рода си „Екорали“ в България в хибридния клас Елвис Георгиев, който се състезава с Infiniti Q50 AWD, се запозна с най-новото попълнение в семейството на Infiniti Q30. Той сподели задоволството си от богатото оборудване и високите стандарти в интериориа и екстериора на Q30. Infiniti Q30 Launch Edition, което се намира на щанда на Infiniti на „Автосалон София“ – 2015, впечатли пилота с красивия си дизайн, спортните седалки (с интегрирани подглавници, които се предлагат за пръв път от Infiniti и имат регулиране в 8 посоки, включително и в лумбалната зона), както и със супермекия материал, който обхваща вратите и централния подлакътник. Италианският материал Dinamica®, който се използва във висшата мода, сега намира приложение в автомобилите и се използва за покрива и колоните на Q30. „Издигнатата позиция на шофьора, мускулестите извивки на калниците и провокативната линия на покрива едновременно придават собствн облик на автомобила и ще спомагат за неговата динамика.“ – даде своята висока оценка Елвис Георгиев. Комбинирайки уникална височина и габарити на SUV с пропорции и дизайн на купе, Q30 предлага комбинация от възможности да се отиде навсякъде с практичност в градски условия.

Q30 Launch Edition е с 2.2 – литров дизелов двигател със скоростна кутия с двоен съединител и интелигентна система за задвижване на всички колела (AWD – All Wheel Drive), 170 к.с. и 350 Hm въртящ момент.

Приоритетът на инженерите на Infiniti е бил да създаде идеалният баланс между управление и возия. Автомобилът е много стабилен на пътя благодарение на специално модифицираните амортисьори, а инженерите са тествали над 50 варианта на прототипните автомобили преди постигането на оптимални настройки. Управлението остава гладко. Твърдостта на шасито е подобрена, за да осигури на шофьора управление, което може да бъде усетено.

Управлението на Q30 е модифицирано да осигурява постоянно усещане, благодарение на интуитивна система, която работи в зависимост от скоростта. Лекото управление прави колата лесна за контрол в градския трафик и среда, намалява стреса на шофьора и умората. При увеличаване на скоростта управлението се втвърдява, за да подобри увереността на шофьора, както и контрола.

Q30 разполага с множество интуитивни технологии, които подобряват управлението и осигуряват максимална сигурност. Сред тях са Automatic park assistance с Around View Monitor (AVM) и Moving Object Detection (MOD), които правят Q30 един от най-лесните за управление автомобили в премиум компакт сегментa. Blind Spot Warning осигурява повече безопасност, като предупреждава шофьора за други автомобили в сляпата зона. Forward Collision Warning с Forward Emergency Braking намалява стреса при управление в тежък трафик. Auto High Beam Assist е високоинтуитивна технология, която подобрява сигурността и увереността по време на шофиране през нощта, а Intelligent Cruise Control осигурява безопасна дистанция от колата отпред. Специален метод позволява на радарните вълни на Intelligent Cruise Control да преминават през емблемата на Infiniti – за първи път използвано от компанията.

Автомобилът дебютира с уникално шоу при откриване на „Автосалон София“ – 2015.

Audi се представя с щанд, който помещава автомобили с общо 2628 к.с. Най-голям интерес предизвика второто поколение на суперавтомобила R8 с 5,2-литров атмосферен двигател V10 FSI, с 540 к.с мощност и 540 Нм въртящ момент. Междувременно, новото поколение Audi A4 пристига във вариантите седан и комби. Каросериите са частично изработени от алуминий, а дължината и междуосието са увеличени, докато теглото е намалено с до 120 кг. Тук са зрелищният S8, мощният RS 6 комби, както и хитовите Q3, Q7 и SQ5.

Mercedes-Benz показа три премиерни SUV автомобила – GLE Coupé, GLE и GLC. Производителят представя и обновената А-класа. „През тази година Mercedes-Benz разшири SUV семейството си до шест модела, с което предлага най-дългата гама в една доста конкурента среда. Тази година честваме и 30 години 4Matic система. Определено това е годината на SUV колите в гамата ни.“ – коментира Александър Бабанин, управител на „Балкан стар аутомотив“, официален представител на компанията у нас.

Opel представи обновената Astra с революционната матрична система на предните LED светлини без опасност от заслепяване IntelliLux LED®, каквато дори и премиум марките не предлагат за моделите си в този автомобилен сегмент. Интелигентната, динамично реагираща система се адаптира автоматично към актуалната пътна обстановка. „Ние демократизираме технологиите, осигурявайки достъпна цена на технологичните новости и внедрявайки ги в автомобили с висок производствен тираж.“ – сподели със задоволство Чарли Клайн, вицепрезидент автомобилен инженеринг в Opel, когато със своя IntelliLux LED® новият Opel Astra спечели наградата „SAFETYBEST 2015“. На салона премиерно пред широка публика се представя и новата Corsa, която бе обявена за „Най-добра автомобилна покупка в Европа за 2015“.

С над 20 000 посетители през първия си уикенд, до неделя продължава новият, най-мащабен досега, „Автосалон София“. Над 70 модела са в списъка на премиерите. 52 автомобила за тестово шофиране и един сред седем, който един от посетителите ще получи като награда – „Автосалон София“ прави най-силното издание в историята си. Домакин е „Интер експо център“, а вратите му са отворени всеки ден от 10 до 20 ч.

На снимката: Илия Чубриков тества комфорта на новото Zoe на Renault пред погледа на съпругата си, докато консултантът Николай Христов от „Аутофранс 3000“ – официален представител на Renault и Dacia за България, информира  за възможностите, които автомобилът предоставя