Quarto Quartet с квартети на Бетовен в концерта Beethoven For Friends

Quarto Quartet с квартети на Бетовен в концерта Beethoven For Friends

Тази година традиционния си декемврийски концерт Happy Birthday, Beethoven Quarto Quartet преименуваха на Beethoven For Friends и го посвещават на своя голям приятел, поет и бард Светослав Георгиев - Слави, който ни напусна на 24 септември 2014 г.

Програмата на концерта е "Голяма фуга" oп.133 и Струнен квартет №15, оп.132 от Лудвиг ван Бетовен. Специален гост на събитието е актьорът Стойко Пеев, който ще рецитира няколко от прекрасните стихотворения на Светослав Георгиев - Слави. Концертът ще бъде в Камерна зала "България" на 16 декември (вторник) от 19 часа.

Бетовен пише "Голяма фуга" в последните години на живота си, като първоначално тя е замислена от него като финал на квартета оп. 130, но композиторът решава да замени финала на този квартет с по-кратка част, а фугата превръща в самостоятелен квартет - опус 133. "Голяма фуга" е известна със своята сложна, наситена фактура и звукова красота, и макар камерно произведение, тя по нищо не отстъпва на мащабните творби на Бетовен от късния период, които се отличават с дълбоката си изразност и отразяват философската зрялост на композитора. Преди няколко години Quarto Quartet изпълниха този опус и проф. Огнян Станчев вдъхновено написа: "Рядко големи и утвърдени на световните сцени квартети изпълняват в програмите си фугата. В България не е изпълнявана от много години. Тя е едно истинско предизвикателство за всеки квартет! Това е произведение, изискващо висок професионализъм и камерна култура. За моя голяма радост квартетът се справи отлично с изключително трудната и сложна фактура. Този концерт се превърна не само за мен, но и за цялата публика в препълнената зала в едно голямо културно събитие. Като че ли духът на Бетовен витаеше там, който вдъхнови музикантите да дадат всичко от себе си, постигайки изключителна споеност, артистизъм и богата звукова палитра."

Другото произведение в програмата е Струнен квартет №15, оп. 132 - една легендарна творба, с която камерният жанр може да се гордее, и с което Бетовен още веднъж затвърждава своя талант и гениалност. Отново написана в късните години на Бетовен във време, в което композиторът е преминал през тежко заболяване. В тази връзка той озаглавява третата част на квартета "Благодарствена песен до Бог за изцеление, в лидийски лад".

Бетовеновите квартети отново ще звучат в изпълнение на Quarto Quartet в състав: Иван Пенчев (цигулка), Светлана Станчева (цигулка), Татяна Тодорова (виола) и Димитър Тенчев (виолончело).

Цената на билетите за концерта е 10 лева. Билети за събитието ще намерите на касата на Софийска филхармония в зала "България", ул. Аксаков 1, тел. 02/9877656, както и в мрежата на ticketplus.bg

Спомен за Слави:
"Слави е все още сред нас. И винаги ще бъде сред нас – преди концертите ни във фоайето на зала "България", разговарящ с хората около себе си, сред публиката в залата, зад сцената, поздравявайки ни сърдечно. След концерт - в любимото заведение, в което толкова пъти сме обсъждали идеи или просто сме говорили непринудено за нещата от живота... и там още ни се причува неговият глас..." – споделят музикантите от Quarto Quartet.

Светослав Георгиев – Слави е роден на 10 февруари 1957 г. в Хасково. Поет и писател, публицист и журналист с много публикации в специализираните издания, периодичния печат и електронните медии, главен мениджър на СБП. Автор и водещ на телевизионни и радиопредавания. От 2008 г. е автор и водещ на предаването за литература "Часът на думите", което в момента е едно от най-слушаните предавания по програма "Христо Ботев" на БНР. Известен български бард – един от основоположниците на движението "Поети с китара" у нас. Автор на три стихосбирки: "Сезон за раздели", "Поне веднъж" и "Два куфара спомени" – поетичен албум в съавторство с художника Владимир Пенев. Превеждан е в Сърбия, Русия, САЩ, Испания, Кипър. Постоянен член на международното жури на Световния фестивал на поезията в Нови Сад. Член е на СБП. Отива си от този свят на 24 септември 2014.