Quarto Quartet откриват сезона си с концерта Vivaldi & Piazzolla 4 You

Quarto Quartet откриват сезона си с концерта Vivaldi & Piazzolla 4 You

Quarto Quartet („Кварто квартет”) подготвят за публиката първия си концерт от новия музикален сезон. Тази година той попада между концертните програми за откриване на сезон 2014 – 2015 г. на Софийската филхармония и на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Все по-дръзки са проектите на музикантите на Quarto Quartet към Софийска филхармония и през новия сезон те ще поднесат на своята публика изненадващи музикални хрумвания, които ще подпишат с личния си почерк – неподражаем стил, магнетизъм и виртуозност. На 8 октомври от 19:30 ч. в зала „България” Quarto Quartet и приятели представят „свои” сезони с програма в две части – „Четирите годишни времена” от Антонио Вивалди и премиерна версия на „Четирите годишни времена от Буенос Айрес” по Астор Пиацола в аранжимент на Матиас Гонзалес. С този специален подбор музикантите отново търсят предизвикателство в единството и контраста. Освен естествената динамика при смяната на сезоните, която музикантите обещават, че ще почувствате осезаемо чрез силата на музиката, концертът ще впечатли с изящната красота на звуковата палитра и с разнообразието от сола в различните инструменти – със сигурност ще доловите песента на птиците, шума на пролетните бързеи, вятъра в клоните на дърветата, шепота на листата им, мощта на стихиите, непредвидимите настроения на природата.

Специален е подборът и на състава от 15 музиканти, които ще са на сцената. Сред тях ще откриете познатите лица от лидерските позиции на най-добрите софийски оркестри. Този път замисълът на Quarto е да направят ансамбъл, конкуриращ се с популярните „Московски виртуози” на Владимир Спиваков и „Кремерата Балтика” на Гидон Кремер. Основните солисти в първата част на концерта са двамата цигулари Иван Пенчев (Quarto Quartet, Софийска филхармония) и Иван Въгларов (Оркестър на нациите, Германия), в чието изпълнение ще чуете и виртуозния Концерт за две цигулки от Вивалди. Двамата, освен великолепни музиканти, са и дългогодишни приятели, а допреди десетина години бяха заедно в основата на Нов симфоничен оркестър. Във втората част на концертната програма солист ще бъде Матиас Гонзалес, който ще ни развълнува с „Годишните времена” на Пиацола не само чрез тембъра на своя бандонеон, но и чрез една съвършено нова интерпретация на творбата. Матиас гостува на Quarto Quartet за втори път тази година и е написал за този концерт специални аранжименти по Пиацола. Те са вдъхновени, както казва самият той, от това, че най-после в лицето на Quarto и техните приятели е срещнал невероятни музиканти в състояние да изсвирят наистина всичко, което чува във въображението си, а дори и повече от това. Иван Пенчев споделя, че Матиас Гонзалес е преаранжирал и дори е композирал партиите на всички инструменти като толкова сложни, че подготовката на музикантите по нотния материал заема наистина сериозно време от ежедневието им.

„Матиас написа за концерта ни на 8 октомври версия по Пиацола, само че за цигулка, бандонеон и струнни инструменти. Сложни са партиите и на Силвет Салиева на контрабаса и Стефан Врачев на чембалото – те ще се почувстват много специални солисти. Матиас е аранжирал за нас „Четирите годишни времена” по начин, който превръща всяка част в своеобразни виртуозни кончерто гросо”, разказва Иван Пенчев – лидер на Quarto Quartet. Той не пропуска да отбележи, че тази трудна програма е много скъпа, но ще звучи за публиката в зала „България” на скромни цени на билетите благодарение на Софийска филхармония.

Идеята на Иван Пенчев, Иван Въгларов, Матиас Гонзалес и компания е да поднесат на публиката необичайно настроение подбудено, както от всякога актуалната тема за смяната на сезоните, така и от смяната на стиловете – от барока до тангото и джаза. Quarto и приятели ще изпълнят този концерт с желанието да ни подарят преживяване, което дълго ще помним.

Участват: Евгени Николов, Христо Андреев, Ива Джаджева, Негина Стоянова, Светлана Станчева, Дивна Белчева, Здравка Комитова, Александър Миролесков, Татяна Тодорова, Кирил Матанов, Кирил Христов, Димитър Тенчев, Кристиaна Алипиева, Силвет Салиева и Стефан Врачев. Солисти: Иван Пенчев (цигулка), Иван Въгларов (цигулка) и Матиас Гонзалес (бандонеон), Аржентина.

Билетите са на цени от 10, 15 и 20 лв. и са в продажба на билетната каса на Софийската филхармония в зала „България”, където можете да получите и картичка за отстъпка от цената на билетите за програмите на Quarto Quartet през този сезон. Онлайн резервации на билети: ticketplus.bg.