Пътеводител в лабиринта на киното днес – So Academy с лекции на Джеймз Джерманок, Майя Виткова и Владимир Тодоров

Пътеводител в лабиринта на киното днес – So Academy с лекции на Джеймз Джерманок, Майя Виткова и Владимир Тодоров

„Този филм за малко не ме уби. На два пъти спирахме работата по него, за да търсим финансиране”, разказа пред публиката на фестивала на независимото американско кино в София So Independent авторът на „Ем” Джеймз Джерманок. Прожекцията на филма в кино G8 вчера бе европейската му премиера. Днес Джерманок, заедно с Майя Виткова и Владимир Тодоров, ще предаде своите знания на български филмови творци по време на So Academy в Националната академия за театрално и филмово изкуство.

Филмът „Ем” е за това как психично заболяване може да повлияе на динамиката в една връзка, да направи ясно забележими и непреодолими подводните течения, които в обичайния ход на ежедневието неразумно бихме подминали, да стане стимул за реализацията на мечтите. Така, излизайки от спецификата на темата за психичните заболявания, лентата говори за възможността да създадем истинска връзка – с грижа за човека до нас, с уважение към желанията и на двамата, с възможността в любовта да сбъднеш мечтите си. „Филмът ни показва, че в любовта трябва да сме внимателни, истински и да следваме мечтите си. Единственото по-лошо от това да разлюбиш, е да не се опиташ да се влюбиш”, каза в интервю на Светослав Николов по bTV Radio Джеймз Джерманок, който гостува в студиото на 28 октомври.

„Ем” е значим, силен и вълнуващ филм, с превъзходна игра на двамата актьори в главните роли – Стеф Уилън и Нейтън Уедърингтън. Те обаче не са звезди и това предопределя съдбата му.

„Започнахме „Ем”, когато имаше интерес към филмите без звезди. За двете години, през които работихме по него, този прозорец се затвори. За съжаление. Колкото и да опитвах, а аз имам големи връзки сред дистрибуторите, не успях да открия световен разпространител”, сподели пред българската публика Джеймз Джерманок. Той е един от изявените американски кинотворци – предходният му филм „Пасионада” се разпространява в над 150 държави, а като агент е представлявал Артър Милър, Шърли Маклейн, Дъдли Мур, генерал Норман Шварцкопф и много други. Пред bTV Radio той допълни: „Обичам да откривам нови артисти. За главната роля в най-известния си филм – „Пасионада”, избрах Емили Росъм, която после стана голяма звезда и последно се снима в Shameless.”

Филмът „Ем” спечели Голямата награда на журито и наградата „Ново американско кино” на фестивала в Сиатъл, а също така е носител на наградата Crietrion за вдъхновяващ филмов проект. От фестивала в Бруклин получава отличието за най-добър продуцент и за музика, а от фестивала в Санта Фе – за най-добър режисьор. „Ем” е създаден с енергията на съмишленици, които силно вярват в него – режисьорът Тони Барбиери е преминал в живота през това, за което филмът разказва; копродуцент и автор на музиката е композиторът от Топ 5 в света на киното днес – Хари Грегсън-Уилямс (филмите от поредиците „Шрек” и „Хрониките на Нарния”, „Зов за завръщане”, „Прометей”, „Бриджит Джоунс”, „X-Men” „12”, има номинации за „Грами”, „Златен глобус” и Британските филмови награди). Той прави възможно монтажът да се осъществи в най-доброто студио.

И въпреки това „Ем” остава затворен във фестивалния свят, защото в него не участват известни актьори. „За малко да влезем в селекцията на фестивала в Кан, но там имаше две позиции за американски независими филми, в които не участват звезди. Трима от членовете на журито харесаха филма, един не го хареса. И така той остана извън програмата”, разказа Джеймз Джерманок. Заснет през 2008 г., едва снощи в София „Ем” бе показан за първи път в Европа, като има още една прожекция на So Independent – на 28 октомври от 18:15 ч. в „Евро синема”. „Въпреки трудностите няма да се откажа да говоря за важните теми по начина, по който смятам за подходящ, защото това е, което обичам да правя - да създавам филми, които вълнуват публиката, които са ярки и важни”, каза Джеймз Джерманок в интервюто си по bTV Radio, което можете да чуете по-горе чрез бутона „Аудио”.

Преминал през толкова много изпитания за създаването на един блестящ, но непризнат от киноиндустрията филм, продуцентът Джеймз Джерманок ще предаде своите знания и ще вдъхнови студенти и кинолюбители като първи лектор в So Academy днес. От 11 ч. в НАТФИЗ той ще говори за това как да направиш филма си сега – ключови методи за финансиране и продуценство. От 15:15 ч. продуцентът Майя Виткова ще разкрие стъпките по пътя към конкурсната програма на филмовия фестивал Sundance на Робърт Редфорд, където нейният филм „Виктория” дебютира по-рано тази година, а от 17:15 ч. художникът с над 20-годишиен опит в киноиндустрията Владимир Тодоров ще даде насоки за това как да разкажеш една история в образи – от сториборда до завършения филм. Той е участвал в създаването на филми като „Космически забивки”, „Хари Потър и философският камък”, първа и втора част на „Стюарт Литъл”, с Робърт Земекис работи по „Полярен експрес”, „Беулф”, „Майло на Марс” и „Коледна песен”, а през тази година се включи в екипа на „Алиса в страната на чудесата – 2”.

  • Петото издание на Фестивала на независимото американско кино в София So Independent започна на 24 октомври и продължава до 1 ноември. Прожекциите са в Дома на киното, кино „Одеон”, Културен център G8 и „Евро синема”. Повече за акцентите от програмата и интервю със създателя и артистичен директор на фестивала Жана Караиванова ще откриете на сайта ни тук.