Първият кино-литературен фестивал CineLibri обединава магията на киното и качествената литература

Първият кино-литературен фестивал CineLibri обединава магията на киното и качествената литература

Започна първият кино-литературен фестивал CineLibri, който ще продължи до 11 ноември, като обхваща прожекции на 14 филма в три града - София, Пловдив и Варна. Целта на фестивала, организиран от издателство Colibri по случай 25-годишния му юбилей, е да предложи изтънчено визуално преживяване и да насърчи любовта към четенето.

Преди 12 ключови прожекции на фестивала зрителите ще могат да се насладят и на триизмерни приключения - изненадващи интерактивни акции и специални срещи, които ще обогатят програмата с още изкуства - кино, театър, мода, музика, танци и др.

Откриването на фестивала се състоя вчера, 2 ноември, с класиката „Закуска в Тифани“, и беше съпроводено с много изненади.

Акцент в програмата на фестивала ще бъдат срещите със създателите на някои от филмите и книгите – на 5, 6 и 7 ноември писателката и сценаристка Маргарет Мацантини и режисьорът и актьор Серджо Кастелито лично ще представят трите си филма в програмата - „Никой не се спасява сам“ (Италия, 2015), „Не мърдай“ (2004) и „Да дойдеш на света“(2012). На 9 и 10 ноември ще се срещнем на живо с най-четения американец във Франция – Дъглас Кенеди, който ще представи романа си „Живот назаем„ и филма по него. Публиката ще може да се сдобие с книгите, вдъхновили тези великолепни екранизации, с 30% отстъпка, да получи автограф от авторите и да разбере в разговор лично от тях подробности за процеса по създаването.

Тази вечер в кино „Одеон“ от 20:30 часа всички, навършили 100 години, са поканени на безплатно парти и кино, а по-младите зрители с един билет ще могат да се насладят освен на филма „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“ и на северно парти по повод стогодишния рожден ден на Алан Карлсон, включващо шведска музика и танци, както и специални почерпки.

Прожекцията на „Кустурица, балкански хулиган” в София ще се състои само на 4 ноември от 20.00 ч. като трибют към знаковата, многогодишна поредица на издателство „Колибри” – „Амаркорд!“ И съвсем подобаващо в Дома на киното зрителите ще бъдат посрещнати от шумна и автентична изненада, с участието на създателите на филма и на необходимите за всяко балканско събитие гости.

По повод традиционния празник „Денят на мъртвите“ на 8 ноември от 18:15 ч. в Дома на киното ще се потопим във великолепната атмосфера на модерната класика „Фрида“ с мексиканска музика, ароматна сангрия и изненадващи гости, които ще ни припомнят необуздания артистичен талант на Фрида Кало.

На 10 ноември ще се пошегуваме с абсурдите на времето, също като Лудвик Ян, героя на чешката класика „Шегата”, чиято специална прожекция в Зала Г8 от 19:30 ч. ще е предхождана от дискусия за близкото минало с участието на видни български общественици.

В последния ден на CineLibri - 11 ноември ще се впуснем в любовната лудост и ще разберем кои са трите етапа на любовта с една уникална интерактивна инсталация, до която всеки ще може да се докосне преди прожекцията на „Любовта трае три години“ на Фредерик Бегбеде в Дома на киното.

За най-малките любители на книгите и филмите ще има детски куклен театър и специална прожекция на забавната комедия „Ваканциите на малкия Никола” на 7 и 8 ноември в Зала Г8 от 11.00 ч. и във Френския културен институт от 17.00 часа.

Повече информация за CineLibri ще откриете на сайта на събитието и във фейсбук страницата на фестивала. Билетите за прожекциите вече са в продажба на касите в съответните киносалони, на касите в НДК или на ticketportal.bg.

CineLibri е част от специалните събития по повод 25-ия рожден ден на издателство Colibri.