Първия фестивален календар на София изготви Българската фестивална асоциация

Първия фестивален календар на София изготви Българската фестивална асоциация

28 фестивала са представени в първия единен фестивален календар на София. Той бе изготвен от Българската фестивална асоциация с подкрепата на Столичната община и финансираната от нея Програма „Европа“. Информация за най-интересното от културния живот на столицата вече е активна на български и на английски език на сайта на асоциацията: www.bfa.bg. Към публикуваните до момента 28 фестивала организаторите на събития могат да добавят и своите програми.

В момента, в който се пристъпваше към работата по проекта, председателят на Българската фестивална асоциация Васил Димитров коментира: „София продължава да е основен център на културното многообразие и ежедневно в града се организират редица събития във всяка сфера на изкуството, но не съществува единно място, на което да е изложена най-важната информация за публиката – къде, какво и кога ще се случва. Ние ще съберем на едно място фестивали с различна тематика, посветени на кино, фолклор, популярна или класическа музика, модерно изкуство, деца и много други, като информацията ще бъде достъпна за всеки софиянец и гост на столицата“.

Фестивалите привличат вниманието на поне половината от жителите на града. Над 510 хиляди е аудиторията на събитията, сочи проучване сред организаторите, извършено в рамките на проекта. „В София кипи фестивален живот, за който има публика, а още по-хубавото е че 27 от 28-те фестивала са ежегодни и са имали поне две издания до момента.“ – коментира изпълнителният директор на Българската фестивална асоциация Александра Гълъбова.

Анкетите показват още, че всички фестивали имат международно участие, а най-много са събитията в сферата на музиката. Предпочитаното време за провеждането на фестивалите е през лятото и есента – най-голяма е концентрацията през април, май, юни и септември. Петнадесет от фестивалите, представени в календара, се осъществяват с финансовата подкрепа на Столичната община.

Официалното представяне на „Календар на фестивалите – София“ ще се състои на 11-ти септември 2015г. (петък) от 17:30ч. в Културен център „Г8“ на ул. „Уилям Гладстон“ № 8.

Проектът се финансира по Програма „Европа“ за 2015 г. на Столичната община в партньорство с Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства (ЦИОФФ) – България и ще продължи до септември. Календарът ще продължи да бъде активен и занапред, като ще е отворен както за добавянето на нови фестивали, така и за широката публика, търсеща информация за тях.

Календарът на фестивалите в София ще цели и да се създадат ефективни партньорства, както между събитията в София, така и от страната и Европа, посредством споделяне на данните с Европейската фестивална асоциация.

На снимката: Даян Шур на фестивала ни „София джаз пик“ през 2009 г. Автор: Евгени Димитров от фотографска агенция „Булфото“