Първи джаз фестивал в Казанлък като част от традиционните „Празници в Долината на тракийските царе“

Първи джаз фестивал в Казанлък като част от традиционните „Празници в Долината на тракийските царе“

Първи джаз фестивал в Казанлък ще се проведе тази година като част от десетото издание на традиционните „Празници в Долината на тракийските царе“. Групи от региона (Казанлък, Пловдив и Димитровград) и гост-музиканти (София и Велико Търново) се включват в събитието, което ще се проведе от 28 до 30 август включително.

Веднага след официалното откриване на празниците, на 28 август от 20:30 ч. на сцената на площад „Севтополис“ ще свири групата „Роял дикси бенд“ от Велико Търново. Съставът е създаден през 1983 год. и изпълнява диксиленд и суинг стандарти. Участвал е на джаз фестивалите в Банско, София, Пловдив, Коринт (Гърция ), Атина, Виена... Бендът е в състав : Младен Николаев – кларинет, Христо Цацинов – тенор саксофон, Георги Донев – тромбон, Стефан Ников – тромпет, Цветомир Цанков – банджо и вокал, Румен Халачев – пиано, Красимир Стефанов – туба, Емил Костурков – ударни.

Във втората фестивална вечер в този час ще чуем изпълненията на „Латино джаз проуджект“. Формацията изпълнява латино джаз стандарти в свежия ритъм на боса нова, самба, ча-ча, танго и др. В нейния състав са Надя Тончева – вокал, член на първата в България акапелна джазова формация „Траяна“, Васил Пармаков – пианист и композитор, Веселин Веселинов – Еко – бас, Стоян Янкулов – Стунджи – ударни, Борислав Ясенов – флейтист, композитор и преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив, и Живко Велев – джаз китарист, съосновател на „Лайв Зара джаз“. Във фестивалния джем сешън в клуб „Агарта“ от 22 ч. основните участници са „Джаз трио – Димитровград“ в състав : Димитър Русев – китара, Митя Йорданов – пиано, и Петър Ганев – барабани.

„Джаз фест в Долината на тракийските царе“ ще завърши на 30 август с два концерта. От 19 ч. ще чуем пловдивския проект „Джипси джаз проуджект“, ориентиран към корените на циганския джаз. Четиримата музиканти Любомир Тулумбаджиев – цигулка, Петър Койчев – китара, Момчил Ангелов – китара и Христо Минчев – бас, са обединени около стремежа към автентичното за началото и средата на ХХ век звучене и виртуозността на Джанго Райнхард и Стефан Грапели. В 20:30 ч. със свой концерт фестивала ще закрият Васил Петров и триото на Ангел Заберски (с Борис Таслев – контрабас, и Димитър Семов – барабани).

Появата на нови джаз фестивали в България (тази година се проведе и първото издание на Джаз фестивала на Деветашкото плато), преди няколко дни в студиото на Джаз ФМ Васил Петров обясни: „Логично е да предположим, че потребността за консумация на джаз се е покачила. Знаем, че джазът е в основата на всички модерни стилове в популярната музика на ХХ в. И затова е хубаво джазът да обобщи по този начин нещата и да се позиционира в повече български градове. Какво по-хубаво от това?“ Цялото интервю с него можете да си припомните тук.

Джаз фестивала в Казанлък се организира от общината с помощта на местния бизнес. Автор на програмата е Надя Тончева, която ще гостува в студиото ни в средата на август. Още с първото си силно издание фестивалът заявява желанието си да стане традиционен и да утвърди Казанлък като още по-привлекателна туристическа и културна дестинация.

Снимка: „Празници в Долината на тракийските царе“