Първи декември идва с два нови концертни албума – на Камелия Тодорова и на Хосе Джеймс

Първи декември идва с два нови концертни албума – на Камелия Тодорова и на Хосе Джеймс

Двама обичани от нас джаз артисти ще запишат концертни албуми на 1 декември. В „София лайв клуб“ Камелия Тодорова ще пее песни от популярната музика в дует с пианото на Живко Петров, а в Ню Йорк Хосе Джеймс събира любимите си инструменталисти. И за двамата това ще бъдат първи концертни албуми, като Камелия Тодорова предвижда издаването му на компактдиск, а Хосе Джеймс – на дивиди.

Midnight Sun е заглавието на програмата, която отново събира Камелия Тодорова с Живко Петров. През 2000 г. те записаха своя първи съвместен албум – Pearls, а част от песните намериха своето място в множество джаз колекции по света – издадени на диск и разпространявани дигитално. За новата програма Кеми разказа на слушателите на Джаз ФМ: „Съсредоточавам се върху изпълнението на музика за душата и за сърцето, качествена музика. И сега съм много щастлива, че отново се събираме с Живко Петров и ще представим наистина сериозна, хубава музика, която не е студен джаз, а обратното.“ В концерта утре от 21 ч. в „София лайв клуб“ ще присъстват песни от репертоара на Били Холидей, Сара Вон, Ела Фицджералд, Нина Симон, Джон Ленън. Аранжиментите са на Живко Петров.

Албумът на двамата музиканти Pearls беше едно от големите джаз събития на 2000 г. Те са толкова в синхрон в съвременните фънки и соулфул интерпретации на джаз стандарти, че го записват буквално като на живо – в албума влизат първите изпълнения на композициите, макар на някои от тях да са направени и допълнителни версии. През годините Кеми и Живко няколко пъти излизаха за концерти, но винаги в компанията на други инструменталисти. До премиерата тази есен на фестивала на изкуствата „Аполония“ на новия им съвместен проект. Утре за първи път ще имаме удоволствието да го чуем в София. Неотдавна Кеми пя в дует глас и пиано заедно с Ачо Заберски на „Пловдив джаз фест“ в много стилна и нежна програма, изградена с плавни преливания на песните една в друга, с романтични посвещения на джаза, със звук, галещ романтичните струни в душите на слушателите.

Съвършенството е постижимо: ден трети на „Пловдив джаз фест“

Камелия Тодорова получава наградата Камелия Тодорова с „Кристална лира“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци и Класик ФМ

„Мир на всички! Надявам се, че уикендът ви е бил щастлив и спокоен, че сте го прекарали чудесно с приятелите и семейството си. Определено хапнах твърде много пайове – и не съжалявам!“ – с тези думи във фейсбук Хосе Джеймс ни приканва да чуем голямата новина за концертния албум, който той ще запише утре в Ню Йорк в присъствието на публика. „В течение на годините много почитатели са ме молили да запиша на живо дивиди, което да улови вълшебството на концертната ми програма и експлозивната сила на моите звездни инструменталисти. Ако сте в Ню Йорк тази седмица, имате шанса дори да участвате в това!“ – съобщава музикантът в новина, която се приема с благодарност от хората, слушали го на живо. Хосе Джеймс специално посочва, че е поканил най-любимите си инструменталисти – Кори Кинг (тромбон), Такуя Курода (тромпет), Такеши Охбаяши (фендър роудс), Соломон Дорси (бас) и Нейт Смит (ударни). Това са някои от най-значимите имена на съвременната джаз сцена. „Всички те са бeндлидери с натоварен график в своите проекти и за мен е чест, че ще споделя сцената с тях.“ – обяснява Хосe Джеймс. Със специалното участие на Такуя Курода е неговият албум While You Were Sleeping от 2014 г., където двата изпълняват Simply Beautiful на Ал Грийн. В интервю по Джаз ФМ през лятото на миналата година Таня Иванова сподели с Хосе Джеймс, че обожава тяхната версия на тази песен. „Шегата настрана, но за първи път чух Ал Грийн във филма „Криминале.“ – отвърна Хосе Джеймс и продължи: „Това беше любимият ми филм. Тогава се опитах да намеря целия каталог на Ал Грийн. Много харесвам песните, които е написал: Love and Happiness, Let’s Stay Together, специално версията на Simply Beautiful, защото Ал Грийн е бил джаз певец в началото на своята кариера и аз мога да чуя тази интимност, да усетя момента, в който се срещат джаз и соул музиката. Тъй като изпълнявах тази песен по време на своите концерти, реших да я запиша и се радвам, че Ви е харесала.“

Хосе Джеймс пред Джаз ФМ: „Много силно вярвам в човешкия дух! Музиката трябва да отразява неговата мощ.“

Сега Simply Beautiful ще намери място в концерта, който Хосе Джеймс ще запише за първото си дивиди. В него ще присъства и кавър на Бил Уидърс. Хитовите песни на вокалиста Trouble, It’s All Over Your Body, Sword & Gun, Come to My Door и Do You Feel ще са акцент в програмата. На сцената Хосе Джеймс отново ще изследва както традицията, така и модерното в музиката, защото ще интерпретира и песни на „великите хип-хопъри“, както се изразява той – Freestyle Fellowship и Dead Prez.

Вероятно ще можем да видим поне минута от това бъдещо дивиди в соловата импровизация на Нейт Смит. Възхитен от неговото майсторство, от седмици насам Хосе Джеймс публикува във фейсбук барабанното соло на музиканта, като до вчера бе стигнал до 36-ото „издание“ на това своеобразно онлайн отдаване на почит към талантливия си колега.



Концертът на Хосе Джеймс ще се състои в клуб Nublu като част от организирания от него джаз фестивал. Поредицата от събития започва точно с това участие и продължава до 16 декември. Клубът в артистичния квартал „Ийст вилидж“ в Ню Йорк е създаден от Илхан Ерсахин през 2002 г. с цел да събира много хора от целия свят, „за да са на едно място в създаването на единен звук.“ – както гласи представянето му във фейсбук.