Пролетният базар на книгата – за първи път на открито: 50 премиери от 29 май до 3 юни в парка пред НДК

Пролетният базар на книгата – за първи път на открито: 50 премиери от 29 май до 3 юни в парка пред НДК

Пролетният базар на книгата тази година ще ни посрещне за първи път на открито – той ще се проведе от 29 май до 3 юни в парка пред НДК, в частта откъм бул. „Патриарх Евтимий“. Над 100 книгоиздатели и книготърговци ни очакват на изложението, което ще включва близо 50 премиери. Откриването е утре от 11 ч. до лятното кино пред НДК. Базарът ще работи от 10 до 20 ч., а в неделя – до 19 ч.

В четения и срещи с чуждестранни и български автори ще се включат Ангелина Александрова, Бистра Величкова, Владислав Христов, Георги Константинов, Димана Йорданова, Иванка Могилска, Ивинела Самуилова, Иво Беров, Йордан Радичков, Йорданка Белева, Лилия Йовнова, Катя Антонова, Петя Александрова, Рене Карабаш, Росен Карамфилов, Севдалин Генов, Яница Радева и други. Със съдействието на Португалския институт „Камойнш“ ще се състои среща и с един от най-популярните португалски белетристи Давид Машадо. Пролетният панаир по традиция представя нови заглавия на преводна литература в срещи с издатели и преводачи на книгите, а също и издания за деца, нехудожествена и лайфстайл литература. В програмата са още събития, посветени на аудиокнигите, както и представяния на самопубликуващи се автори.

В една от шатрите ще бъде разположен Кът за четене, където можете да видите и изложбата „Радост, тъга и надежда – 16 илюстрации за детски книги от български художници“ с куратор Антон Стайков. Той избра 16 български художници, като всеки от тях е представен с една своя илюстрация. Различните техники и стилове показват жизнеността и богатството на българската детска илюстрована книга, а метафоричният изказ и емоционалната връзка с художествения текст обединяват тези на пръв поглед много различни автори. Изложбата бе създадена за първото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, състоял се през април.

Предстои и специална програма във връзка с Международния ден на детето, 1 юни, насочена основно към детската и младежка аудитория. Тя е организирана от „Мини арт фест“.

Подробна информация за съпътстващите събития и участващите изложители можете да получите на сайта на Асоциация „Българска книга“, а също и на страницата на събитието във фейсбук.

Пролетният базар на книгата е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г. и се осъществява с медийното партньорство на Джаз ФМ.