Програмният директор на Jazz FM Светослав Николов представя зелените инициативи на bTV Radio Group на международен семинар в Испания

Програмният директор на Jazz FM Светослав Николов представя зелените инициативи на bTV Radio Group на международен семинар в Испания

Програмният директор на Jazz FM и водещ по Jazz FM и bTV Radio Светослав Николов ще представи зелените инициативи на bTV Radio Group на семинар по програмата на Европейската комисия „Еразъм+“ в Пурчена, Испания, от 12 до 18 април. Форумът е фокусиран върху природосъобразните решения от и за общността – зелена икономика, управление на зелените пространства в градовете, опазването на защитените територии, развитието на горите, насърчаване на зеленото мислене и действие – всичко това през призмата на разбирането за изчерпаемост на природните ресурси. Радиостанциите от bTV Radio Group са с богат опит в насърчаването на природосъобразните действия в общността – те са обект на интервюта и материали, които водещите разработват.

Темата за природата и връзката ни с нея присъства постоянно в програмите на радиостанциите от bTV Radio Group – N-JOY, Z-Rock, bTV Radio, Jazz FM, Classic FM и Melody. Разглежда се в новините и предаванията чрез информация, репортажи и интервюта, като се представя с акцент човекът като част от природата, а не неин господар. Водещите проследяват процесите на създаването на общност чрез зелено мислене – инициирането и подкрепата на каузи, сплотяващи общността около устойчиви решения за добро бъдеще.

Социалните инициативи, които bTV Radio Group реализира през последните няколко години – „Зелената песен на България“, „Зелена идея“, „Зелена идея в училище“ , насърчиха слушателите към активно участие в опазването на природата. В някои от проектите си сътрудничихме с Министерството на околната среда и водите по Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.“

- В „Зелена идея“ попитахме слушателите какво според тях трябва да направим, за да заздравим връзката си с природата и да намалим отпечатъка си върху нея. Получихме стотици предложения, които съобщавахме и обсъждахме, а на сайта на кампанията слушателите избраха за най-важно предложението всеки ден да вдигаме по един боклук, който не е наш.

- В „Зелена идея в училище“ заедно с над 400 деца реализирахме една от зелените идеи от кампанията – превърнахме част от дворовете на четири училища в овощни градини. Гостувахме на училищата, като заведохме там и любимци на децата от музикалната сцена и телевизионния екран.

- В „Зелена България“ излъчихме 50 екологични послания за добри алтернативи на действията ни в ежедневието, с които увреждаме природата. Така например, призовахме слушателите да използват керамични и стъклени, а не пластмасови чаши и чинии, да не хабят излишно вода и ток, да се придвижват с велосипед или с градския транспорт, да използват торбички за многократна употреба, когато пазаруват.

- В „Зелената песен на България“ продуцирахме записите на седем песни, изпълнени от музиканти, които слушателите на Jazz FM, Z-Rock и N-JOY избраха. Рут Колева, Михаела Филева, Der Hunds, Графа, Били Хлапето, Криско и „Революция Z“ пяха за минималния отпечатък върху природата и за красотата на пейзажите в България. На сцената на финалния концерт имаше десетки живи дръвчета, които след това музикантите и служителите засадихме в дворовете на училища и детски градини в цялата страна. Проектът получи отличието на годишните награди за събития Eventex Awards.

- Служителите на bTV Radio Group се включваме във всички издания на инициативата на bTV в грижа за природата „Да изчистим България за един ден“. Всяка година се организираме в почистване на градовете, парковете, местата за почивка край пътя, а впоследствие тази грижа се превръща в част от ежедневието ни.

Този богат опит ще споделим пред участниците в семинара – 33-ма представители на Испания, Португалия, Хърватия, Италия, Македония, Естония, Латвия, Литва и Румъния, с които ще обменим опит и добри практики. Сред тях са изследовател от водещия Хърватски институт по естествени и медицински науки, служител на Инспекцията по труда в Латвия, ръководители на неправителствени организации, работещи в сферата на опазването на природата и насърчаването на обществената активност, журналисти. Лектори ще са политически лидери на областно и градско ниво – представители на регионалната администрация, местното кметство и общинския съвет, както и експерти от други структури, свързани с опазването на природата.